Moja Srbija

12. regata „Vode Vojvodine”

12. regata „Vode Vojvodine”

Međunarodna regata „Vode Vojvodine”, 12. po redu, održava se od 24. juna do 3. jula, na vojvođanskim kanalima i rekama.

Regata okuplja oko 300 učesnika željnih avanture koji će ove godine sa skoro 100 brodova preći maršrutu od 300 kilometara za 10 dana, na relaciji Novi Sad – Bački Petrovac – Ruski Krstur – Srpski Miletić – Sombor – Bezdan – Apatin Bogojevo – Bačka Palanka.

Plovidbom se obeležava i Dan Dunava, 29. juna, kada će regataši biti gosti u Apatinu i učestvovati na manifestaciji povodom ovog „rečnog praznika”.

Ovogodišnja tema regate je ekološke prirode i nosi slogan „Čista voda, čista ljubav”. Osim ekološke akcije, gde će regataši u saradnji sa svim lokalnim samoupravama koje obilaze, odvajati otpad za reciklažu, regata ima i humanitarni karakter. JVP „Vode Vojvodine” će u saradnji sa Udruženjem „Čepom do osmeha” od sredstava prikupljenih od reciklaže i sopstvenih sredstava kupiti terapeutski tricikl za Doroteu Peić (8) iz Valjeva i kolica za Mihajla Papa (17) iz Novog Sada.

JVP „Vode Vojvodine” uključilo je i studente u ovogodišnju regatu, pa je za pobednički logo na konkursu raspisanom za izradu loga sa eko-motivom, dodelilo nagradu od 120.000 dinara studentu FTN-a Marku Ađinu. Njegov logo je tako postao zaštitini znak Međunarodne regate „Vode Vojvodine” 2022. godine.

„Ovogodišnja regata ima veliki značaj jer, osim što promovišemo nautičko-turističke potencijale Vojvodine, podižemo svest o ekologiji i očuvanju prirode na plovnom području, u šta smo uključili i Ministarstvo zaštite životne sredine, lokalne samouprave, brojna udruženja građana, pa i studente. Cilj nam da JVP ‘Vode Vojvodine’ bude prepoznato kao društveno odgovorno preduzeće”, reko je direktor JVP „Vode Vojvodine” Srđan Kružević.

U sklopu manifestacije u Somboru će se na Trgu Svetog Đorđa održati koncert ABBA REAL TRIBUTE benda u ponedeljak, 27. juna, sa početkom u 19.30 časova.