Sokobanja

Sokobanja – mesto leka i legendi

Popločano mermerom, zavučeno pod visoke krošnje, u samom centru Sokobanje, prostire se šetalište koje krase kulturni i istorijski spomenici, od kojih neki datiraju još iz doba Rimljana. Naime, smatra se da je Sokobanja naselje rimskog porekla i da je njen prvobitni naziv Banja izveden iz reči balnea, odnosno kupalište. Mnogobrojni ostaci u vidu nakita, posuđa i alata potvrđuju to poreklo, a naročiti dokazi su upravo ostaci rimskih termi na mestu današnjeg Hamama (Turskog kupatila).

Prekoputa Hamama, sagrađenog za vreme Kneza Miloša, u svoj svojoj autentičnosti stoji i Milošev konak, nekadašnja zgrada administracije Kneževine Srbije. Još u Miloševo vreme je banjska voda bila poslata na proveru u Beč i od tada Sokobanja zvanično postaje i lečilište. Ono što je, takođe, čini posebnom svakako su i njen geografski položaj i klimatski uslovi, sa specifičnom ružom vetrova, koji su pogodni za sve one koji imaju problema sa disanjem, ali i, kako kažu, za oslobađanje od stresa.

Uz samo šetalište nalazi se i centralni banjski park, a ako pak želite da pobegnete od gužve, tu je i park Banjica, duž koga protiče reka Moravica, i sa sobom donosi prijatnost i spokoj. Ako govorimo o zabavi, tu su svakako i nezaobilazni Akva park, zatim Velnes centar, kao i mnogobrojni zabavni parkovi, kafići i restorani.

Sokobanja – šta posetiti

Na samo 5km od centra Sokobanje nalazi se i planina Ozren, koja krije i jedan od najviših vodopada u Srbiji – Ripaljku, koja je ujedno i prvi spomenik prirode u našoj zemlji zaštićen od 1948. godine. Kako voda „ripa“ najbolje ćete videti u proleće, nakon otapanja snega i leda, dok je najmanje ima tokom leta, pogotovo tokom suša. Na Ozrenu se takođe nalaze i pulmološko – „Grudno“ i oftamološko -„Očno“ lečilište, koje kada se posmatra iz ptičije perspektive izgleda kao oko u čijem se centru , kao zenica, nalazi Kamen ljubavi. Veruje se, a i legenda kaže, da treba zamisliti želju i dodirnuti ovaj kamen, ne bi li se ona i ispunila. U sklopu lečilišta „Grudno“ nalazi se prostran park i mnogobrojni sportski tereni, kao i nekoliko restorana, od kojih je jedan riblji gde možete probati ribu koju samo za vas izvlače iz jezera, a zatim pripremaju. Na povratku sa Ozrena, pored puta možete predahnuti na klupama okrenutim ka prelepoj panorami Sokobanje, i uživati u pogledu i svežem vazduhu.

Ako ste avanturista, tu su i planina Rtanj, kao i nadaleko poznati Soko-grad. Zbog svog dominantnog kupastog oblika, mnogi kažu da Rtanj podseća na egipatske piramide, a pored neobjašnjivih pojava koje su se tu dešavale, ova planina poznata je i po bilju koje je zakonom zaštićeno, a od koga je svakako najpoznatiji tzv. Rtanjski čaj.

Soko-grad se nalazi u blizini jednog od najposećenijih sokobanjskih izletišta – Lepterije, koja je prirodno blago najneobičnijih oblika, pa je samim tim s razlogom i zakonom zaštićena. Na Lepteriji se nalazi i Bogorodica u steni, koja je označena kao redak prirodni fenomen. Prema predanju tu se sakrila Bogorodica sa Hristom bežeći od Rimljana, a postoji i verovanje da na Veliki petak tu teče lekovita bela voda, pa se često na ovaj dan na ovom mestu pale sveće za zdravlje majki i dece. U neposrednoj blizini nalazi se srednjovekovni Soko-grad, koji je izgrađen na temeljima rimske tvrđave i sastojao se iz Donjeg grada, koji je gotovo sasvim razrušen, i ostacima kapije, zidova i tri kule Gornjeg grada. Soko-grad je od 1982. zakonom zaštićen i smatra se spomenikom kulture od velikog značaja.

 

Izaberite odgovarajući smeštaj u Sokobanji i krenite na zaslužen odmor

Vaučeri za odmor u Srbiji
MOJA SRBIJA – Za uputstvo o vaučerima: ko može dobiti vaučer za odmor u Srbiji, šta je potrebno za dobijanje vaučera, kuda sa vaučerom – kliknite na OVAJ LINK: www.MojaSrbija.rs