80 godina od prvog broja „Studenta“

Student

List Student u istoriji grafičkog dizajna, ilustracije, katikature, stripa i fotografije

Izložba „Vizuelni identitet i vizuelna naracija“ povodom 80 godina od prvog broja lista „Student“ biće svečano otvorena u utorak, 24. oktobra u 19 časova u Velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad.

Koliki je i kakav doprinos Studenta jugoslovenskoj i srpskoj istoriji grafičkog dizajna, ilustracije, karikature, stripa i fotografije? Kako je Student otkrivao i otvarao nove svetove vizuelne naracije? Kako je i koliko Student bio autonomni i aktivni činilac promena u svetu grafičkog dizajna, ilustracije, karikature, stripa i vizuelne kulture uopšte? Gde je mesto Studenta i njegovih saradnika iz perspektive evropske i svetske istorije grafičkog dizajna i vizuelne kulture? Šta je Studentov vizuelni narativ? Šta su simboli i koje su to metafore tog jezika? Kako se taj jezik menjao kroz vreme?

Izložba „Vizuelni identitet i vizuelna naracija – List Student u istoriji grafičkog dizajna, ilustracije, katikature, stripa i fotografije“ predstavlja do sada prvi celovito koncipiran odgovor na ova i druga srodna pitanja i otvara prostor za tematizaciju čitave palete novih problemskih krugova od interesa za istoriju ideja i opštu kulturnu istoriju, posebno od interesa za istoriju štampanih medija u analognoj i digitalnoj kulturi, za estetiku, filozofiju, etiku i modernizaciju vizuelne kulture uopšte. Izložba prikazuje više desetina reprezentativnih radova koji dostojno predstavljaju Studentovo mesto i ulogu u istoriji grafičkog dizajna, ilustracije, karikature, stripa i fotografije tokom decenija od 1937. do 2017.

Organizator izložbe je Inicijativa za obeležavanje 80 godina od izlaska prvog broja lista „Student“ 1937- 2017. čiji su članovi glavni i odgovorni urednici, saradnici i urednici legendarnog glasila Beogradskog univerziteta.

Izložba će biti održana od 24. oktobra do 11. novembra 2017. u Domu kulture „Studentski grad“.

Radno vreme Velike galerije: svakog dana osim nedelje od 17.00 – 21.00

Ulaz slobodan.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *