TENOR ZURAB ZURABIŠVILI U OPERI OTELO

ZURAB ZURABIŠVILIGOST U OPERI OTELO – TENOR ZURAB ZURABIŠVILI

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u sredu, 7.marta (19.00) biće izveden Verdijev „Otelo“ sa gostom poznatim gruzinskim umetnikom Zurabom Zurabišvilijem u naslovnoj roli, a pod dirigentskom palicom Ane Zorane Brajović. Zurabišvili više od dve decenije uspešno nastupa na velikim operskim scenama širom Evrope i sveta.

Sopran Jasmina Trumbetaš Petrović biće u ulozi Dezdemone, a bariton Miodrag D.Jovanović kao Jago ,u ostalim ulogama su i LJubica Vraneš(Emilija), Marko Živković (Kasio), Slobodan Živković (Rodrigo), Sveto Kastratović (Lodoviko), LJubodrag Begović (Montano) i Predrag Gligorić (Glasnik).

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta.

Scenografiju je uradila Nevenka Vidak, a za video produkciju bio je zadužen Petar Antonović. Opera u četiri čina, libreto napisao Arigo Bioito, prema istoimenoj Šekspirovoj tragediji.

Premijera je bila 22. novembra 2015. Reditelj Paolo Bajoko k.g.

Zurab Zurabišvili je rođen 1. septembra 1973 u Tbilisiju, Gruzija.
1988-1994. školovanje glasa kod prof. Ane Čikradže.
Od 1994. godine, školovanje glasa na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu kod prof. Marte Šarp.
Juna 2002. god. je diplomirao sa počastima i stekao zvanje mastera u umetnosti.
Pohađao je master-klas kod Bernda Vajkla i Šeril Milns u Salcburgu, Lorene Nubar u Nici, Pate Burčuladže u Salcburgu, a privatno se obučavao kod Rikarda Lombardija i kod Hane Ludvig, počasnog profesora na Univerzitetu Mocarteum u Salcburgu.
2003. – Dobitnik austrijske Počasne nagrade.
2005. – Dvostruki pobednik na 11. međunarodnom takmičenju pevača „Feručo Taljavini“
2003-2006. – Angažovan u Teatru u Augsburgu.
2006/07. – Član Štatsteatra u Darmštatu.
2010-2013. – Angažovan u Alto muzikteatru u Esenu.
Pevao je na koncertima u sledećim teatrima: Grčka nacionalna opera u Atini, Opera Vanderen u Antverpenu, Nemačka opera u Berlinu, Teatar u Bonu, Teatar u Kemnicu, Kraljevska opera u Kopenhagenu, Teatar u Dortmundu, Nemačka opera u Dizeldorfu, Alto muzikteatar u Esenu, Opera u Gracu, Štatsopera u Hanoveru, Tirolski teatar u Insbruku, Teatar u Karlsruhu, Opera u Krakovu, Nacionalno pozorište u Manhajmu, Teatar u Minhenu, Nacionalni teatar u Tajpeju, Opera u Tbilisiju, Izraelska opera u Tel Avivu, Regionalni teatar u Turinu, Nemački nacionalni teatar u Vajmaru, Teatar u Visbadenu, Nacionalni teatar u Zagrebu, Opera u Cirihu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *