Sonja Savić – Devojka iz grada

Sonja Savić

OTVARANJE IZLOŽBE SONJA SAVIĆ: DEVOJKA IZ GRADA

(11.07. -21.07. 2019)
SRPSKI KULTURNI CENTAR U ISTRI, PULA

Organizator: Srpski kulturni centar u Istri
Urednik : Milan Rašula
Autori izložbe: Predrag Živković, Mirjana Racković
Vizualni identitet izložbe : Dizajn studio Trigon
Izložba je realizovana u saradnji s „Umetničkom galerijom Nadežda Petrović“ iz Čačka.

U okviru službenog programa 66. Pulskog filmskog festivala, u Srpskom kulturnom centru u Puli, biće otvorena izložba „Sonja Savić – Devojka iz grada“, povodom 35 godina od Zlatne Arene za film „Šećerna vodica“.

Legat Sonje Savić je u vlasništvu „Umetničke galerije Nadežda Petrović“ iz Čačka, a autori izložbe su Predrag Živkovic i Mirjana Racković.

Izložba se otvara 11.07.2019. u 20.00 časova i ostaje do kraja Festivala do 21.07.2019.

Sonja Savić

(Čačak, 1961. – Beograd, 2008.)
glumica, dobitnica brojnih nagrada od Niša do Kana, autorka eksperimentalnih i alternativnih filmova i video radova.

Već na samom početku svoje impresivne glumačke karijere ostvarila je uloge koje će joj doneti veliku popularnost i kultni status. Kroz njene filmske likove govorilo je nekoliko generacija urbane omladine. Njene replike su postale uzrečice u svakodnevnom govoru tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Paralelno s radom na filmu, po čemu je najpoznatija, intenzivno se bavila video artom i alternativnim teatrom. Družila se i stvarala autentična umetnička dela s najistaknutijim imenima alternativne umetničke scene s prostora bivše Jugoslavije.

Beskompromisna u svom umetničkom angažmanu, netolerantna prema svemu što predstavlja normu, instituciju i “truli” kompromis, razlog su što je nakon 2000. godine neopravdano zapostavljena i zanemarena kao glumica.

Ne pristajući na kolotečinu, okreće se gotovo isključivo radu na samostalnim umetničkim projektima za koje kulturna javnost u Srbiji nije imala razumevanja smatrajući je osobenjakom i ‘’neprilagođenom’’. Neshvaćena i neprihvaćena, preminula je 2008. godine ostavivši za sobom veliku i nedovršenu umetničku ostavštinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *