Slobodna zona po treći put u Kruševcu

slobodna zonaTreću godinu zaredom, Asocijacija mladih u Kruševcu organizuje Turneju filmskog festivala Slobodna zona. Ove godine, tačnije od 23. aprila do 4. maja, publika će imati priliku da uživa u projekcijama angažovanih dokumentarnih i igranih filmova koji obrađuju važne teme za razmišljanje. Festival će se održati na novoj lokaciji, u sali Doma sindikata, i to zahvaljujući Poslovnom centru Kruševac.

Sve projekcije u okviru Turneje Slobodne zone su potpuno besplatne. Ipak, ulaskom u kruševačku „slobodnu zonu“ posetioci će dobrovoljnim prilogom moći da podrže trud i zalaganje članova Asocijacije mladih da se i ovog avgusta održi Ajde fest.

Na repertoaru Turneje nalazi se film kojim je svečano otvorena Slobodna zonau Beogradu i koji je na zahtev publike doživeo četiri festivalske reprize – Perveznjakov vodič kroz ideologiju  rediteljke Sofi Fajns.Glavni junak i narator ovog filma je najkontraverzniji filozof današnjice – Slavoj Žižek.  Ajkula, Taksista, Titanik, Mračni vitez su samo neki od filmskih naslova koji dobijaju pervertirani tretman u Žižekovom psihoanalitičkom pristupu, koji veoma lako može da promeni način na koji razumete vaše omiljene filmove. Iako ste već spremni na izazov, stimulaciju i šok, pre svega budite spremni na vrhunsku zabavu.

Na programu će se naći i ubedljivi pobednik beogradskog festivala po glasovima publike, film The Lunchbox indijskog reditelja Riteša Batre, ostvarenje u kome mala zabuna oko kutija za hranu izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.

Najnoviji film čuvenog britanskog rediteljaKena LoučaDuh 45-te – u ovim ekonomski kriznim vremenima prikazaće Kruševljanima veliki san o boljem i socijalno pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata.

Kruševačka publika imaće priliku da vidi i belgijskog kandidata za Oskara u kategoriji za najbolji strani igrani film Prekinuti krug Feliksa van Groningena. Glavni junaci ove filmske melodrame su dva totalno različita sveta. Didije je istovremeno okoreli ateista i naivni romantik, dok Elise nosi tetovažu krsta na vratu, iako sa obe noge stoji čvrsto na zemlji. Uzbudljiva ljubavna priča začinjena je muzičkom pratnjom fantastične blu gras muzike.

Posebnu pažnju publike privukao je veliki festivalski hit, dokumentarni film  Gangster te voli  Nebojše Slijepčevića, koji trenutno puni bioskope širom Hrvatske. Glavni junak filma je Nediljko Babić, čovek vrlo upečatljivog nadimka – Gangster, koji je pre četvrt veka odustao od postavljanja i spajanja parketa i posvetio se spajanju usamljenih srca širom Hrvatske.

Među odabranim ostvarenjima koja će biti prikazana u okviru Turneje nalazi se i igrani film izuzetne vizuelne lepote koja je u kontrastu sa temom koju nam predstavlja. Časovi harmonijekazahstanskog reditelja Emila Baigazinaprikazuje temu koja je veoma važna i za nas u Srbiji, a to je nasilje u srednjim školama. Filmska priča smeštena je u malo selo u usamljenim i prelepim stepama ruralnog Kazahstana,a škola u kojoj se radnja filma dešava predstavlja pravi mikrokosmos kazahstanskog društva.

Ono što za posetioce sklone pisanju može biti posebno zanimljivo je saradnja koju je festival uspostavio sa medijskom kućom MTV i dnevnim novinama 24 sata, pa će i ove godine biti dodeljenaNagrada za publiku. Nagrade se dodeljujuautorima ili autorkama najbolje kritike recenzije / kratkog eseja o jednom od filmova sa programa Turneje. Kratku recenziju ili osvrt na film u slobodnoj formi, ne dužoj od 3000 karaktera, zajedno sa kontakt podacima, tokom trajanja Turneje zainteresovani mogu poslati na email adresu: recenzija@freezonebelgrade.org. Rok za slanje radova je 20. jun 2014. godine.

 

Za Kruševljane interesantna može biti i informacija da je prošlogodišnja nagrada stigla upravo u Kruševac za recenziju inspirisanu filmom “Marli” koju je napisala Ivana Grujić.

U okviru ove, devete po redu Turneje, sem Kruševca pomenute filmove imaće priliku da vide i stanovnici još 40 gradova Srbije.

Detaljne informacije o nagradi, filmovima i programima u gradovima možete pronaći na linku:  http://www.freezonebelgrade.org.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *