Kvizula! – Prolog 51. Bitefa

Kvizula Bitef

Predstava britanske pozorišne trupe Forced Entertainment najavljuje Bitef

Ovogodišnji Bitef, 51. po redu, održaće se od 22. do 30. septembra u Beogradu, a u okviru glavnog programa biće prikazano sedam predstava, ali će one trajati više od četrdeset sati. Sama ova činjenica upućuje na glavnu estetsku odrednicu ovogodišnjeg festivala – predstave dugog trajanja ili „durational performances“. Slogan festivala Epic Trip odnosi se na to da većina predstava za polaznu osnovu uzima epsku građu, ali i upućuje na trip ili putovanje, avanturu zasnovanu na trajanju i odnosu prema vremenu.

Već drugu godinu zaredom festival sadrži i Prolog, odnosno uvodnu predstavu, koja po nekim svojim karakteristikama odgovara samoj suštini selekcije. Upravo zbog toga, predstava koja će ove godine najaviti Bitef (22. septembar) jeste Kvizula! čuvene britanske pozorišne trupe Forced Entertainment, osnovane 1984. godine u Šefildu. Predvođena umetnikom i piscem Timom Ečelsom, trupa istražuje i često izvrće konvencije žanra, narativa i samog pozorišta, crpeći inspiraciju ne samo u drami, već i u plesu, izvođačkim umetnostima, muzičkoj kulturi i popularnim formama poput kabarea i stand-up komedije. Između ostalog, poznati su i kao jedni od rodonačelnika vrste pozorišta poznatije kao „durational theatre“.

Uz neprestane izmene i dopune, Kvizula! postoji već više od dvadeset godina. U originalnoj verziji traje 24 sata, dok će publika Bitefa imati priliku da vidi njenu „skraćenu“ verziju od šest sati. Kvizula! je već gostovala u Srbiji, na festivalu Infant 2003. godine. Izbor da se pozove na ovogodišnji Bitef, u tom smislu, višestruko je promišljen. To je pokušaj da se pojam vremena u pozorištu tematizuje ne samo u kontekstu samog trajanja predstave, već i njenog višedecenijskog života u realnom vremenu. Interesantno je pratiti tako dugačak vek pozorišnog dela koje se konstantno obnavlja, aktualizuje i menja u skladu sa tim kako se menja i sam svet u kome živimo.

Kvizula! ima strukturu beskonačnog kviza u kome se smenjuju pitanja i odgovori na razne teme, u rasponu od ličnih i banalnih, do javnih i filozofskih. Zasniva se na improvizaciji troje glumaca koji se smenjuju u parovima, kreirajući strukturu koja, u teoriji, može da traje do u nedogled.

Rezervacija ulaznica za sve predstave na 51. Bitefu može se izvršiti od 15. do 30. avgusta putem e-mail adrese: blagajna@bitef.rs i telefona: + 381 69 899 24 00 (od 10h do 17h)

Prodaja ulaznica za sve predstave na 51. Bitefu počinje 1. septembra na Blagajni Bitef festivala u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).

Cene ulaznica: 1.700 – 2.500 RSD

Popusti:
30% za komplet ulaznica
20% za rezervisane ulaznice i organizovane grupe

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Goethe Institut Beograd i Ambasada Švajcarske u Beogradu.

FOTO: Hugo Glendinning


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

1 komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *