Kolo upisano na Uneskovu listu

kolo Unesco

Kolo na Uneskovoj Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa doneo je odluku o upisu elementa Kola, tradicionalna narodna igra na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Odluka o upisu doneta je na 12. redovnom zasedanju koje je održano od 4. do 9. decembra na ostrvu Čedžu u Južnoj Koreji.

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu pripremio je, na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za nematerijano kulturno nasleđe, nominacijski dosije, koji je Ministrastvo kulture i informasanja uputilo u proceduru usvajanja. Nominacija je pripremljena u saradnji sa predlagačima elementa Fakultetom muzičke umetnosti, Ansamblom tradicionalnih igara „Kolo“ i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTISom), uz učešće pojedinaca, lokalnih zajednica, institucija, nevladinih organizacija, kao i stručnih udruženja.

Upis kola na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa značajan je, ne samo zbog toga što će ovaj segment nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije postati međunarodno vidljiviji, već će i različite zajednice biti podstaknute da aktivno doprinose očuvanju i prenošenju elementa kao dela sopstvenog nasleđa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *