Kako je Lazarevac dobio ime

LazarevacLazarevac je danas bogata beogradska opština, poznata po ugljenokopu „Kolubara“. Retko ko zna kako je Lazarevac dobio ime. Samo stari meštani znaju tajnu Zbegovca.

Mesto na kome je varošica podignuta zvala se Zbegovac. Tu su se nalazili ambari u kojima je prikupljana letina sa begovskih imanja. Trgovci i zanatlije su ga za relativno kratko vreme naselili, a ubrzo je varošica dobila i ime i postala sresko mesto.

U to vreme, Narodna Skupština Kraljevine Srbije dobija zahtev građana sa brda Zbegovca za imenovanje varošice. Dve godine kasnije Savet odlučuje, da se bezimenoj varošici na brdu Zbegovacu, dodeli ime Lazarevac – u čast i slavu velikog srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, jer je te 1889. godine pripremano slavlje povodom pet stotina godina od boja na Kosovu.

Urbana legenda koja se vezuje za dodeljivanje imena mesta, vezuje se za devojačku lepotu koja je zasenila tadašnjeg kralja.

„Krajem 19. veka selo Šopiće, koje je bilo stolica kolubarskog sreza, posetio je srpski kralj. Svečanost je održana u porti šopićanske crkve. Iskupilo se i staro i mlado. Kralj sa svojom pratnjom i prvim ljudima iz sela sede za sto. To učiniše i ostali.. Baš u tom trenutku prođe Ljubica, kći Milenka Topalovića, „odbeglog“ trgovca koji se nastanio sa još nekoliko porodica na kraj sela, na brdo Zbegovac, na Kačerskom raskršću.

Kralj ugleda lepoticu i upita čija je. Odgovoriše mu da je kći nekog „odmetnika“. To mu ne beše dovoljno, te reši da vidi „odmetnike“ u svom kraljevstvu. Idući prema Raskršću, meštani su ga obasipali cvećem. U kraljevoj pratnji bila je i Ljubica, lepotica. Stigavši do njene kuće na Zbegovcu, ne ugleda mnogo kuća. Upitao je tadašnjeg kapetana gde mu se nalazi kapetanija, a on odgovori da je u selu Čubutkovici. Na to će kralj: „A ko čuva ovaj moj lepi narod?“ , i namignu na lepoticu – Ljubicu. Zatraži, zatim, od svog ađutanta da mu kaže koji je praznik, i kako mu odgovori pratilac da je Lazareva subota, kralj reče: „Kapetane, ovde da sagradiš kapetaniju, da ti bude centar i da se zove Lazarevac!“

Prvi pisani dokumenti tvrde da je varošica na brdu Zbegovcu nastala u drugoj polovini 19. veka, a ova priča ušla je u narod kao legenda.

Ivana Vitorović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *