Dani banice 2017

Dani banice

Banica, vrtka, vino i folklor ovog vikenda u Beloj Palanci

Ovogodišnja manifestacija „Dani banice“, dvanaesta po redu, održaće se od 11. do 13. avgusta u parku „Vrelo“ u Beloj Palanci.

Prvog dana manifestacije održaće se prezentacija i degustacija tradicionalnih specijaliteta i jednog od najpoznatijih belopalanačkih brendova – čuvene paprike vrtke, a posetiocima će se na svojim štandovima predstaviti i kuhinje dveju susednih zemalja – Rumunije i Bugarske. Svečano otvaranje Dana banice zakazano je za 20:30, uz otvaranje VIII Sajma starih i umetničkih zanata.

Dani banice
Takmičarski deo je, kao i prethodnih godina, zakazan za drugi dan manifestacije. Međunarodni žiri sa kuvarima iz Bugarske, Rumunije i Makedonije i članovima Asocijacije šefova kuvara Srbije odabraće po tri najbolje slane, slatke, integralne i kretaivne banice. Pobednici će biti proglašeni poslednje večeri, a naredne godine predstaviće se najvećom, „džinovskom“ banicom. Nakon proglašenja uslediće i svečano zatvaranje 12. Dana banice, a za sam kraj (21:30) zakazan je koncert Dejana Petrovića i Big Benda.

Jedna od najvećih gastronomskih manifestacija u Srbiji nudi bogate sadržaje i najmlađim posetiocima. Dečija olimpijada u pripremi banice ove godine održaće se u petak, 11. avgusta – žiri na čelu sa Nenadom Gladićem, poznatijim kao Lepi Brka, ocenjivaće najbolje banice koje su pripremila deca, dok će sva tri dana manifestacije pratiti i dečije radionice za izradu banice.

Dani banice u Beloj Palanci tradicionalno se održavaju drugog vikenda u avgustu, a interesovanje za ovu manifestaciju raste iz godine u godinu. Prošlogodišnji Dani banice imali su oko 20 000 posetilaca, a u takmičarskom delu učestvovalo je blizu 300 takmičara. Pored mnoštva tradicionalnih domaćih i inostranih specijaliteta – riblje čorbe, belmuža, lovačke mućkalice i naravno – banice, manifestacija je posvećena i očuvanju običaja, kulture i tradicije ovog kraja Srbije, pa će tako posetioci i ove godine imati prilike da tokom sva tri dana uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu – folklornim ansamblima i nastupima pevača narodne i etno muzike.

FOTO: Turistička organizacija Bele Palanke


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *