Dan vredan veka

Dan vredan veka

Dan vredan veka

Izložba DAN VREDAN VEKA u organizaciji Muzeja istorije Jugoslavije, posvećena stogodišnjici formiranja prve jugoslovenske države, otvorena je 1. decembra, na dan proglašenja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Organizator izložbe je Muzej istorije Jugoslavije, a zbog radova u objektu Muzej 25. maj, izložba se održava u Palati Srbija na Novom Beogradu.

Izložba objašnjava nastajanje Jugoslavije kao čin kome je prethodilo dugogodišnje zalaganje kulturne i intelektualne elite za ujedinjenje južnih Slovena, ali i naglašava koliko su se vizije stvaranja jugoslovenske države razlikovale od jedne do druge interesne grupe kroz različite periode. Pored arhivskih dokumenata, plakata i fotografija iz tog perioda biće izložene i umetničke slike, skulpture, lični predmeti, odlikovanja i oružje.

Narativ izložbe započinje 1904. kada se u Beogradu, uz krunisanje kralja Petra I Karađorđevića i proslavu 100 godina od Prvog srpskog ustanka, organizuje više kulturnih manifestacija s jugoslovenskim predznakom. Izložba zatim prati period Prvog svetskog rata, kroz prizmu borbe za ujedinjenje, fokusirajući se na ratne ciljeve Vlade Srbije, delatnost Jugoslovenskog odbora i odnos velikih sila prema jugoslovenskom pitanju. Čin proglašenja ujedinjenja 1. decembra 1918. okosnica je cele postavke. Međutim, izložba se ne završava trenutkom proglašenja Kraljevine SHS, već se posvećuje i periodu sve do donošenja Vidovdanskog ustava 1921. godine.

Naziv izložbe DAN VREDAN VEKA parafraza je naslova pesme Petra Petrovića NJegoša „Noć skuplja vijeka”, a odabran je, prema navodima autorskog tima, da bi istakao važnost datuma koji se obeležava i da bi se naglasilo da jugoslovenska ideja traje od 19. veka, u kojem je rođena, kroz burni 20. vek, u kojem je formirana i nestala jugoslovenska država, pa sve do 21. veka u kojem se razmatra i istražuje njeno nasleđe.

Realizaciju izložbe, uglavnom kroz pozajmicu predmeta i dokumenata, pomogle su čak 53 ustanove iz zemlje i regiona, kao i više kolekcionara i pojedinaca.

Izložbu je moguće posetiti svakog vikenda, od 2. decembra 2018. do 28. aprila 2019. godine uz obaveznu prijavu putem sajta Muzeja istorije Jugoslavija, a u okviru pratećeg programa svake subote u 12 časova biće organizovana stručna vođenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *