8. IndieBelgrade festival

8. Festival nezavisnog američkog filma „IndieBelgrade”

Od 11. do 13. novembra, Dom omladine Beograda

Ovogodišnji, osmi po redu, Festival nezavisnog američkog filma „IndieBelgrade” nastavlja da unapređuje i obogaćuje programski koncept. Pored uobičajenog predstavljanja atraktivnog i uvek svežeg pogleda na savremnu severnoameričku nezavisnu filmsku scenu, Dom omladine Beograda, kao organizator festivala, nastavlja sa započetim razvojem edukativnog, teorijsko-kritičkog, kao i muzičkog programa, a sve u okvirima teme nezavisnog filma i nezavisne umetnosti uopšte.

Još jedna novina, uspešno započeta prošle godine, nastavlja se i u sklopu 8. IndieBelgrade festivala, a odnosi se na gostovanje festivala u drugim gradovima Srbije. Deo programa održavaće se u Nišu (13. novembra) i Novom Sadu (15. novembra), u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, Novosadskim kulturnim centrom, Akademijom umetnosti u Novom Sadu i Salonom u Novom Sadu. Ekskluzivno će biti prikazana tri najbolja filma sa ovogodišnjeg festivala, po izboru umetničkih direktora Hristine Hadžiharalabus i Radoslava Pavkovića, a biće održane i dve radionice namenjene studentima filmske akademije u Novom Sadu.

Projekcije filmova će se održavati u Velikoj sali Doma omladine, koncert u sali Amerikana, a prateći edukativni i teorijski program u Klubu i Tribinskoj sali DOB. Svi edukativni programi su besplatni i otvoreni za javnost, osim radionica namenjenih profesionalcima koje su besplatne, ali namenjene prethodno prijavljenim kandidatima.

Cena ulaznica za filmski program je 300 RSD po projekciji i mogu se kupiti na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda.

Festival su podržali: Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasada SAD u Beogradu.

PROGRAM: https://domomladine.org/filmovi/8-festival-nezavisnog-americkog-filma/

Okosnicu festivala i dalje čini filmski program, ali u mnogo širem kontekstu. Filmske ideje mogu se razvijati u stilu i pravcu veće nezavisnosti i većeg oslanjanja na nezavisne filmske strategije u Americi. Ovogodišnji fokus festivala je na ženi, ne samo kao autorki, već i protagonistkinji – sa svojim pristupom, snagom i posebnim senzibilitetom. Ženi koja luta po obodu pustinje ili ženi čiji će briljantni um spasiti svet, svejedno je. U filmovima uglavnom mladih autorki i autora, videće se svet koji junakinje intenzivno promišljaju kroz pitanja odrastanja, samoće, porodice, slobode i u kome hrabro uzimaju sudbinu u svoje ruke. Ekskluzivni gosti festivala, američko-poljski kreativni par – glumica i scenaristkinja Lena Gura i reditelj Mihal Hmjelevski dolaze sa filmom „Žena koja luta” (Roving Woman). Ova uzbudljiva priča o ostavljenoj devojci koja u ukradenom automobilu luta po obodu pustinje, inspirisana je ranim filmovima čuvenog Vima Vendersa, koji je i izvršni producent filma. Film već ima impresivan niz festivala: Tribeka, Rejdens, Talin-Blek najts… Lena i Mihal će u Beogradu imati i ekskluzivni masterklas sa izvedbama i varijacijama scena iz ovog filma, zajedno sa studentima glume i režije, u nedelju, 13. novembra, u 12 časova.

U okviru Festivala američkog nezavisnog filma ove godine biće održana konferencija na temu Savremene tendencije u američkom horor filmu”, koju osmišljava i moderira dr Dejan Ognjanović. U fokusu konferencije biće nezavisni i niskobudžetni američki horor filmovi nastali u 21. veku, kao i glavne tendencije, tematike i problemi kao što su: politička korektnost i smrt subverzivnog B-filma, toksična muškost, rasna i rodna (LGBT) pitanja, žanrovska ortodoksija i inovacija, fenomen pronađenog snimka (eng. found footage), tzv. „uzvišeni” ili „post-horor” i trend koji čine horor rimejci, nastavci i franšize. Predviđeno je osam učesnika koji će izlagati na osam tema, u dve sesije, 12. i 13. novembra, nakon kojih je predviđena diskusija. Na konferenciji će učestvovati poznati domaći, regionalni i inostrani filmski kritičari i poznavaoci žanra mlađe i srednje generacije. Nakon završetka konferencije radovi učesnika biće objavljeni u dvojezičnom zborniku (na srpskom i engleskom), uoči sledećeg izdanja festivala 2023. godine.

U okviru raznovrsnog edukativno-teorijskog pristupa indie filmu, festival će ove godine ponuditi i nekoliko radionica namenjenih profesionalcima i budućim profesionalcima. Jedna od njih baviće se scenarističkim konsultacijama, a namenjena je kako već ostvarenim, tako i scenaristima koji su tek zakoračili na svoj profesionalni put. „Indie Film Fitness Workshop” radionica namenjena je autorima koji žele da nauče kako da svoje filmske projekte i ideje oslobode viškova, kako da nađu put do što jednostavnije i lakše realizacije filmova. Kao i prošle godine, radionicu vodi naš eminentni scenarista i reditelj koji ima iskustva sa pravljenjem filmova u Americi Darko Lungulov.

Radionica će biti obogaćena uvodnim predavanjem tima američko-srpske produkcijske kuće Catalyst studios Beograd, koja je evropski ogranak produkcije Catalyst Studios iz Los Anđelesa. Mark Pennell i Paul Kampf su vodeći ljudi produkcije sa dugogodišnjim iskustvom i velikim filmskim i televizijskim projektima iza sebe, koji su odlučili da u narednom periodu investiraju u filmove koji će u svom fokusu imati ženski autorski pečat: ostvarenja koje su producirale, režirale i čije su glavne protagonistkinje žene. Upravo je pružanje šanse ženskim autorima, kao i dodatna pažnja usmerena na poboljšanje položaja žena, ispred i iza kamere, te njihovo osnaživanje u filmskoj industriji u Holivudu i širom sveta, deo poslovne filozofije koji je ovoj produkciji izuzetno važan. Ovim svojim programskim opredeljenjem, Catalyst Studios se savršeno uklapa u tematske okvire ovogodišnjeg 8. izdanja Indie Belgrade festivala. Predavanje će biti održano u Beogradu i Novom Sadu. U Beogradu je namenjeno polaznicima radionice Indie fitness film workshop, kao i ostalim zainteresovanim posetiocima festivala, dok je u Novom Sadu namenjeno studentima filmskih i glumačkih smerova Akademije umetnosti.

Od prošle godine poseban i važan segment Festivala nezavisnog američkog filma je i muzika, koja ima veze sa filmom ili sa „amerikana” muzičkim pravcem. Prvog dana programa, 11. novembra, u sali Amerikana, koncert će održati Oliver Tri (SAD) internet senzacija, pevač, producent, autor, režiser i umetnik performansaje, koji dovodi svoj rodeo cirkus na Indie Belgrade. Oliver Tri je išao muzičkim putem na kom se ukrštaju pop i alternativa da bi stigao do mesta gde se vizuelno sudaraju umetnost i zabava. Od komedije do ekstremnih sportova, stvaralački svet Olivera Trija se pruža šire nego kod bilo kog umetnika pre njega. Poreklom iz Santa Kruza u Kaliforniji, Oliver Tri se kroz razne projekte tokom poslednjih 10 godina izgradio kao renesansni čovek. Toliko nepredvidiv, da gotovo niko ne može ni da sluti šta će sledeće učiniti. Ne ustručava se da zasmeje i rasplače publiku, da ih natera da se duboko zamisle ili da učini da im bude neprijatno tokom 4 minuta koliko traje muzički spot. On stvara sopstveni priručnik kako upakovati i servirati pop kulturu u internet dobu. Svestran u svakom smislu te reči, Tri ne samo da istražuje svaki oblik zabave, već i svaki muzički žanr. Njegovo stvaralaštvo ne spada ni u jednu kategoriju. Nije ograničeno. Oliver Tri je stvorio multimedijalni projekat osmišljen tako da preispituje stanovišta o tome šta je umetnost i ni najmanje ga nije briga šta će bilo ko na to da kaže.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB i onlajn.