Domaći proizvodiUdruženje „Moja Srbija“ još jednom je pozvalo Vladu Republike Srbije da razmotri mogućnost pokretanja akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača iz Srbije. Takođe, udruženje se ovoga puta obratilo i svim učesnicima narednih parlamentarnih izbora sa pozivom da podrže ovaj predlog.

Kako se u inicijativi navodi, u Srbiji postoji veliki broj poljoprivrednih gazdinstava koja mogu da proizvedu prirodne i kvalitetne domaće proizvode. Najveći broj njih nalazi se u ruralnim oblastima ili u nerazvijenim seoskim sredinama. Izdvajanjem sredstava iz budžeta Srbije za subvencionisanu kupovinu njihovih proizvoda, pokrenuo bi se razvoj ovih oblasti, što bi dovelo do većeg interesovanja mladih za život i rad u tim krajevima, a samim tim bi se smanjio odliv stanovništva, kao i proces gašenja sela u Srbiji.

Ova subvencija bi se zasnivala na pozitivnim iskustvima akcije podele turističkih vaučera, koja je tokom prethodnih devet godina višestruko uvećala promet u oblasti domaćeg turizma.

„Jedini pravi način da dugoročno razvijemo našu privredu jeste da podstičemo domaću proizvodnju zasnovanu na sopstvenim resursima“, rekao je Milan Ristić iz udruženja „Moja Srbija“ i dodao da su organski proizvodi i kvalitetni domaći proizvodi malih proizvođača u svetu sve više traženi, dok u Srbiji niska kupovna moć građana predstavlja prepreku za razvoj ovog tržišta.

Kod malih proizvođača, proizvodnja domaćih proizvoda bazira se na skoro stopostotnom korišćenju domaćih resursa, od sirovine, do ambalaže i transporta. Samim tim, sav novac koji se usmeri u njihovu subvenciju ostajao bi u Srbiji i u veoma kratkom roku bi se vraćao u državni budžet.

„Sigurni smo da bi uvođenje navedenih pogodnosti dovelo do značajnog rasta ovog vida proizvodnje, što bi, kao što je bio slučaj u domaćem turizmu, dovelo do povećanog interesovanja dijaspore i do dodatne potražnje za ovim proizvodima“, zaključio je Ristić.

Pokretanjem akcije podele vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača stvorili bi se uslovi da mladi u seoskim sredinama mogu da rade i da zarade, a samim tim i da ostanu da žive na svom ognjištu, građani Srbije bi dobili mogućnost da kupe veće količine željenih domaćih proizvoda, razvilo bi se tržište kvalitetnih proizvoda malih proizvođača, što bi u perspektivi rezultiralo uključivanjem i naše dijaspore i povećanim izvozom, a državni budžet ne bi trpeo velike izdatke, jer bi sva uložena sredstva ostala u opticaju u Srbiji i veoma brzo bi se kroz poreze i doprinose vratila u državnu kasu.