Vaučeri

Moja Srbija uputila zahtev Vladi Srbije za 250.000 vaučera u januaru

Udruženje „Moja Srbija“ izrazilo je zadovoljstvo zbog odluke da se vrednost vaučera za odmor u Srbiji poveća na 10.000 dinara i pozvalo je Vladu Republike Srbije da odmah u januaru pusti u opticaj 250.000 vaučera.

U svom dopisu udruženje ističe da povećanje vrednosti vaučera na 10.000 dinara predstavlja odličnu vest, kako za građane, tako i za hotelijere i ugostitelje u Srbiji. Ova subvencija je tokom prethodnog perioda bila veliki zamajac razvoju domaćeg turizma, ali je skok cena obezvredio njen značaj. Nakon usklađivanja sa novim uslovima na tržištu, očekuje se da će domaći turizam nastaviti da beleži dobre rezultate kao i u prethodnim godinama.

Međutim, „Moja Srbija“ ukazuje na određene probleme koji mogu nastati zbog velikog interesovanja građana i nedovoljnog broja vaučera koji su pušteni u opticaj.

„Po našim analizama, za Srbiju bi bilo optimalno da se odmah u januaru pusti u opticaj 250.000 vaučera za odmor“, rekao je Milan Ristić iz udruženja „Moja Srbija“ i dodao da emitovanje manjih serija u razmacima od nekoliko meseci stvara ozbiljne probleme vlasnicima smeštaja.

U udruženju predviđaju da će u periodu od 8. do 15. januara biti upućeno preko 200.000 zahteva za rezervaciju termina u objektima za odmor. Vaučeri će „planuti“ već 15. januara, za samo par sati, a ugostiteljima će ostati više od 100.000 rezervisanih termina, za koje gosti nisu uspeli da predaju dokumentaciju. Na taj način stvara se nezadovoljstvo među građanima koji nisu uspeli da predaju svoje formulare, a ugostiteljima se nanosi bespotrebna šteta, jer su u mnogim slučajevima primorani da odbiju goste u terminima koji su rezervisani od strane onih građana koji u januaru neće stići na red.

„Nadamo se da će Vlada Srbije naći način da odmah u januaru pusti u opticaj najmanje 250.000 vaučera, čime bi se izbegle gužve i upražnjene rezervacije, a da kasnije, po potrebi, pusti manju kvotu“, zaključuje Ristić.

Tokom prethodnih godina „Moja Srbija“ je u više navrata zahtevala pomeranje početka akcije na 15. januar ili na 1. februar. U dopisu se naglašava da će ova novina, koja je usvojena za narednu godinu, imati veliki značaj, pre svega za zaposlene građane i studente, koji će imati vremena da prikupe neophodnu dokumentaciju, ali i za ugostitelje, koji uz velike poslovne aktivnosti tokom novogodišnjih praznika više neće imati obavezu da planiraju i šalju rezervacije smeštaja za celu godinu.

Tokom prethodnih devet godina građanima Srbije je podeljeno više od milion vaučera, promet u domaćem turizmu je višestruko uvećan, a veliki broj građana je našao mogućnost zaposlenja i zarade u ugostiteljskoj delatnosti. Ova akcija je jasan pokazatelj koliko su isplative subvencije našim građanima i domaćoj privredi.

U udruženju „Moja Srbija“ veruju da će Vlada Srbije i nadležno ministarstvo imati sluha i za ovu njihovu inicijativu.