Koncert gudačkog kvarteta Malion iz Nemačke u Kaštelu Ečka

Koncert gudačkog kvarteta Malion iz Nemačke u Kaštelu Ečka

Gudački kvartet „Malion” iz Nemačke nastupiće u Kaštelu Ečka, 5. aprila, u 19 časova. Ovaj koncert deo je „MERITA” platforme, koja ima za cilj povezivanje i promociju evropskih gudačkih kvarteta. Kolarčeva zadužbina jedan je od 17 partnera u ovom projektu, pored asocijacije „Le Dimore del Quartetto” iz Italije, „String Quartet Biennala Amsterdam” iz Holandije, festivala „Lofoten” iz Norveške, fondacije „Julian Cohran” iz Poljske i drugih.

„MERITA” platforma je podržana od strane Kreativne Evrope i predstavlja spoj muzike, nasleđa i talenta. U okviru platforme deluje 38 evropskih gudačkih kvarteta koji, uz pomoć trenera – profesionalaca iz različitih oblasti, tokom petodnevnih rezidencija u istorijskim kućama širom Evrope, razvijaju specifične projekte na različite teme, od kreiranja koncerata za decu i osetljive grupe, preko organizovanja koncerata u netipičnim prostorima, do implementiranja pozorišnih elemenata u koncerte kamerne muzike.

„Imamo sreću da naš tim trenera predvodi istaknuti pozorišni reditelj Nikola Zavišić, uz pomoć koga muzičari stiču nova saznanja iz sveta pozorišne umetnosti, a koja mogu dati novu perspektivu u pogledu kreiranja sadržaja, naravno sa primarnim fokusom na kvalitet muzičkog programa. U Kaštelu Ečka imaćemo priliku da prisustvujemo koncertu gudačkog kvarteta ‘Malion’ i tenora Karstena Šmit-Herna, koji će publici predstaviti svoje tumačenje dela Juliet Letters’, koje je Elvis Kostelo napisao u saradnji sa ‘Brodski’ kvartetom pre više od trideset godina”, najavljuje Nemanja Stanković, menadžer projekta ispred Kolarčeve zadužbine.

Gudački kvartet „Malion” jedan je od najistaknutijih ansambala svoje generacije. Nastupali su u prestižnim svetskim dvoranama (Wigmore Hall, Alte Oper Frankfurt, Kelnska filharmonija, Izumi Hall Osaka i dr.), sarađivali su sa umetnicima Alfredom Brendelom, Kitom Armstrongom i Kvartetom Hanson i osvajali prestižne nagrade na konkursima, poput Internacionalnog tamičenja gudačkih kvarteta „Irene Steels-Wilsing-Foundation 2023” i Internacionalnog takmičenja kamerne muzike u Osaki 2023.

Ulaz na koncert je slobodan, ali je potrebno potvrditi prisustvo na imejl: katarina.markovic@kastelecka.com

Foto: Felix Broede