Zagrebačko pozorište mladih u Beogradskom dramskom pozorištu

Zagrebačko pozorište mladih u Beogradskom dramskom pozorištu

U sredu, 22. novembra, u Beogradskom dramskom pozorištu gostuje ZKM (Zagrebačko kazalište mladih) sa predstavom „Ajhman u Jerusalimu”, u režiji Jerneja Lorencija.

Predstava će biti odigrana na velikoj sceni, od 19.30č.

U predstavi igraju: Katarina Bistrović Darvaš, Lucija Šerbedžija, Dado Ćosić, Frano Mašković, Mila Melcher, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat i Vedran Živolić.

Poznatu filozofsku tezu o banalnosti zla ustanovila je nemačka filozofkinja Hana Arend, u trenucima u kojima je izveštavala sa suđenja nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu, održanom 1961. godine, u Jerusalimu. No Arend i njena misao za Jerneja Lorencija i njegovu autorsku ekipu tek su polazište u pozorišnom istraživanju uz koje se neminovno vežu, kao na kraju i uz njene filozofske postavke, kako istorijske činjenice, sociološki i filozofski zapisi, osobni uvidi izvođača, tako i svima prepoznatljivi elementi popularne kulture, a sve u pokušaju racionalizovanja zla i njegovih stvarnih posledica. U tom smislu, ova predstava je povezana sa različitim delima, od dokumentarnog filma Šoa Clauda Lancmana, preko Jaspersovih predavanja objedinjenih u studiji „Pitanje krivice”, ili romana „Koža” Curzija Malapartea, pa sve do igranog filma „Suđenje u Nimbergu” reditelja Stanlija Kramera. „Ajhman u Jerusalimu” time postaje više od ionako velikog pozorišnog događaja, to je potresno iskustvo deljenja i skromni pokušaj zajedničkog izlečenja.

Foto: ZKM