Zvezdara teatar: Gostovanje predstave Pozorišta mladih „Deca paklene pomorandže”

Zvezdara teatar: Gostovanje predstave Pozorišta mladih „Deca paklene pomorandže”

Ovog meseca Zvezdara teatru u goste dolazi „Pozorište mladih” iz Novog Sada, koje će izvesti komad „Deca Paklene pomorandže”, inspirisan romanom Entonija Bardžisa, „Paklena pomorandža”, u režiji Kokana Mladenovića. Predstava će biti izvedena na Sceni Danilo Bata Stojković, 12. aprila, od 19.30 časova.

„Deca Paklene pomorandže” istražuju izvore, razloge i povode nasilja među decom danas. Činjenica da su deca sve agresivnija i surovija jedna prema drugima, da na neshvatljivo maštovite načine ponižavaju jedni druge, da se beskrupulozno targetiraju, kako u stvarnom, tako i u virtuelnom svetu, mora postati najvažnija tema za sve nas kako bismo društvenu klimu bar unekoliko promenili u korist svojih potomaka.

„Decu Paklene pomorandže” tumače: Darko Radojević, Miloš Macura, Aleksandar Milković, Aleksa Ilić, Anica Petrović, Danilo Milovanović, Kristina Savkov, Nenad J. Popović, Nikolina Vujević i Stefan Ostojić.

„Pokušali smo sa deset mladih ljudi koji su zaista bili suština našeg projekta da progovorimo o posledicama ‘Paklene pomorandže’ i to pola veka nakon što je ovo delo nastalo. Šta se sa tom distopijom dogodilo, kako je moguće da ta vrsta patološkog nasilja postane društveno prihvatljiva i kako je moguće da stasavaju stalno nove, i nove, i nove izgubljene generacije. Tragedija ove predstave i romana, onako kako se on završava je što ta vrsta radikalnog nasilja postaje na kraju društveno prihvatljiva, čak i poželjna, u ime političkih interesa. I mladi koji igraju u predstavi i mladi koji će je gledati, nažalost, jesu deca ‘Paklene pomorandže’”, objašnjava reditelj Kokan Mladenović.

Autor projekta pored Mladenovića je i Nina Plavanjac, koja je ujedno radila i dramatizaciju.

„U trenutku kada stvaramo ‘Decu Paklene pomorandže’, trulež je odavno ispunila celo bure, budućnost od koje je Bardžis strepeo je sadašnjost koju živimo, a patologija nije pretnja za sistem – patologija jeste sistem. Iz ovog surovog sveta potekla su surova deca koja zapravo nikad nisu ni imala priliku da budu deca. Odlučili su da u svoje ruke uzmu svoju budućnost koja im je još na rođenju oduzeta. Naučeni su da je humanost slabost zbog koje se ostaje bez glave i neće napraviti tu grešku da je sebi dopuste. A za svoju brutalnost nagrađuje ih sam sistem u čijem je interesu štancovanje malih gladnih zveri koje preživljavaju, a ne žive. E to je pravi horor-šou”, ističe Plavanjac.

Ulaznice za gostovanje „Pozorišta mladih” dostupne su na biletarnici Zvezdara teatra, svakog radnog dana 12-18č, odnosno vikendima dva sata pre početka planirane predstave ili putem sistema za onlajn kupovinu, dostupnog preko sajta pozorišta.