Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka

Zlatne Godine

Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka

Petak, 9. april, u 18 časova, Dom omladine Beograda

DOB predstavlja neke od najvažnijih stranica popularne muzičke istorije. U nedostatku koncerata, preslušavaćemo najbolje albume snimljene uživo.

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

Među nekoliko najlegendarnijih albuma svakako spada „Johnny Cash At Folsom Prison Blues” iz 1968. Ne samo da se radi o jednom od prvih ovakvih izdanja, što su šezdesetih godina bila još uvek srazmerno retka – ovo je jedan od prvih zaista popularnih koncertnih albuma, koji je svom autoru doneo tržišnii uspeh. Karijera Johnny-a Casha stagnirala je tokom te decenije, a ovaj album ga je vratio u žižu interesovanja najšire javnosti. S pravom, svakako, jer je Cash jedna od ikoničnih ličnosti američke popularne muzike, ključna osoba koja je uvela kantri i blugras muziku u moderno doba, otvarajući je ka rokenrol senzibilitetu. Budući da je i sam svojevremeno služio kaznu u zatvoru, zaista je znao kako izgleda život iza rešetaka i šta znači pevati na takvom mestu – ovo nije bio prvi njegov nastup u takvom ambijentu, a ni poslednji.

Album uživo The Allman Brothers Band „At Fillmore East”, smatra se jednim od najboljih koncertnih rok zapisa ikada. On je toliko cenjen da je tačno 50 godina od izdavanja i dalje najprodavanije izdanje čuvenog južnjačkog benda. Na njemu su uglavnom zabeležena izvođenja numera sa njihove prve dve ploče, ali je od mnogo veće vrednosti činjenica da ovde čujemo vrhunske improvizacije na poznate teme, u čemu je The Allman Brothers Band postavio vrhunske umetničke standarde, koji važe i danas. Reputacija koncertne atrakcije išla je ispred njih, te nije čudo što ih je upravo ovo delo učinilo svetski poznatim. Nažalost, 1971. godina u njihov karijeri obeležena je i kasnijom tragičnom pogibijom lidera Duanea Allmana u saobraćajnoj nesreći, što je celoj priči dalo novi sudbinski zaokret.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *