Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka #30

Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka #30

Petak, 25. novembar, 18 časova, Tribinska sala Doma omladine Beograda

Tom Waits – „Swordfishtrombones” (1983)

Gun Club – „Miami” (1982)

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

Tribina predstavlja neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije. Za ovu jubilarnu priliku odlazimo u Kaliforniju, pre tačno 40 godina, u predvečerje Olimpijade u Los Anđelesu 1984, dok je Ronald Regan predsednikovao Sjedinjenim Državama. Beskrupulozni materijalizam je svuda pobeđivao i to nije bilo srećno vreme za rokenrol i popularnu muziku uopšte – ali baš iz tog razloga pojavili su se umetnici, ploče, pa i čitavi pokreti koji su u undergroundu tokom osamdesetih izveli dalekosežnu estetsku i moralnu revoluciju, od koje počinje altenativna rok kultura.

Tom Waits „Swordfishtrombones”

Sa ovim albumom neobičnog imena je Tom Waits 1983. postao priznat kao veliki kantautor našeg doba i ikonička figura američke kulture. Njime je otpočela artistička evolucija koja će ga odvesti putevima još nekoliko remek-dela i promeniti američku popularnu muziku iznutra, postavljajući nove standard u njoj. I zaista, kabaretski „Swordfishtrombones”, koji je na Brehtovski način tumačio muziku Amerike, sa uspehom ju je stavio u novi, postmoderni kontekst kraja XX veka.

Gun Club „Miami”

Gun Club 1982. su postali predvodnici pokreta koji još nije imao ime, ali uskoro će biti poznat kao „alternativni rok”. Bilo je to pre debija Violent Femmes i REM, kao i mnogih drugih ključnih grupa osamdesetih. Predvođeni jedinstvenom pevačko-pesničkom figurom Jeffrey Lee Piercea, oni su uspeli da stvore novi rokerski otpadnički jezik koji je ostao upisan u DNK svih bendova koji su potom došli. Ovaj bend je sa sobom doneo neke od legendarnih trenutaka rokenrola uopšte – ne samo tog perioda – te se u slučaju Gun Club radi o jednoj od najvažnijih istorijskih pojava u ovoj muzici čiji album „Miami” je bez sumnje, njihov najbolji.