Moja Srbija

„Zlatne godine”: Najbolji muzički albumi 20. veka #26

„Zlatne godine”: Najbolji muzički albumi 20. veka #26

Petak, 15. april, 18 časova, Klub Doma omladine Beograda

Sonic Youth – „Goo” (1990)

The Lemonheads – „It’s A Shame About Ray” (1992)

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

Tribinom će biti predstavljene neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Ovoga puta baviće se baštinom alternativnog roka, odnosno pločama koje su pravo iz andergraunda osamdesetih iznele novu rok estetiku i moralne vrednosti na veliku svetsku scenu.

Sonic Youth – „Goo” (1990)

Posle skoro deset godina rada, predvodnici alternativnog roka snimili su album kojim su se probili na svetsko tržište. „Goo” je ona ploča koja se pamti i definiše svoje doba. Izašla malo pre nego što će se pojaviti grunge, praktično ga najavljujući, već sadrži sve elemente koji će ga proslaviti – glasan zvuk, nekomercijalan stav i ideologiju otpadništva od društvenih normi. Noise estetika koju su Sonic Youth pretvorili u artistički iskaz od globalnog značaja, konačno je stigao do mnogo ljudi, a sama grupa je došla najbliže tome da postane deo sistema zvezda velikih izdavačkih kuća. „Goo” je bio vrhunac njihovog dotadašnjeg truda da spase umetnost rokenrola od propadanja i modernizuju ga, tako da izrazi sentiment kraja XX veka.

The Lemonheads – „It’s A Shame About Ray” (1992)

Menjajući se iz hardcore punk benda u melodični pop-rok sastav, Lemonheads su pravili sve bolje i bolje pesme još od kraja osamdesetih. Kad je izašao ovaj album, svi su postali svesni da se Evan Dando pretvorio u jednog od najboljih singer-songwritera svoje generacije. Uspostavljajući most između hipi tradicije i novog undergrounda, sa lakoćom je doneo više topline i ljudskog dodira u inače visoko isfabrikovanu popularnu muziku, nego što je to iko mogao da očekuje. I ne samo to, već je bio na glasu kao frajer svetskog glasa, što stvarno nije bila zanemarljiva informacija. Dando je sav svoj talenat skoncentrisao na ovu ploču u pravom trenutku, kad su alternativne vrednosti polako zakoračile u mainstream kulturu i tako je ostao upamćen kao jedna od ikona svog doba.