Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka #21

Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka #21

Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka #21

Petak, 11. jun, u 18 časova, Klub Doma omladine Beograda

DOB predstavlja neke od najvažnijih stranica popularne muzičke istorije! Ova polusezona će se završiti radikalno: sa dve najbučnije ploče koje su bile na top listama osamdesetih, udarajući temelje novoj estetici u rokenrolu – alternativnoj rok kulturi Jesus and Mary Chain – Psychocandy i Hüsker Dü – New Day Rising. Ploče donose Žikica Simić i Dragan Ambrozić.

Jesus and Mary Chain – „Psychocandy”

Album koji je udario temelje takozvanog „indie” zvuka, po mnogo čemu je te 1985. bio vesnik novih vremena. JAMC su prvi britanski sastav koji je doneo sa sobom postmoderno čitanje rokenrol zaostavštine: njihov bučni stil podsećao je na neku radikalniju vrstu Velvet Underground, prilagođenu novom materijalističkom globalnom društvu koje se upravo oblikovalo. Počivao je na kombinaciji slatkog pop zvuka besmrtnih melodija i drastično agresivne upotrebe feedbacka kao ravnopravnog dela instrumentarija kojim se služi rok bend. Njihov izgled je takođe preformulisao izgled otpadnika iz šezdesetih za osamdesete, sve sa velikim crnim naočarima i razbarušenom kosom. Momci iz Glazgova su ovim albumom stvorili prvo pravo alternativno rok remek delo koje se pokazalo kao izuzetno uticajno u godinama što su sledile.

Hüsker Dü – „New Day Rising”

Hüsker Dü su svakako klasici novog doba, a ovaj album je bio prekretnica u njihovoj karijeri kad se pojavio 1985. godine. Ostavivši za sobom hardcore punk godine, posle svog tour de force duplog albuma „Zen Arcade”, Hüsker Dü su ekspresno, u roku od nekoliko meseci izdali dve ploče koje su otvorile poglavlje alternativnog roka u Americi: „New Day Rising” i „Flip Your Wig”. Ova prva je svojim ultra-glasnim i melodičnim zvukom postavila model za sve slične poduhvate koju su došli kasnije. Hüsker Dü su brzo postali jedan od par najuticajnijih i najuglednijih bendova svoje generacije, zajedno sa REM, Sonic Youth i The Replacements. Ispostavilo se da su sa obe strane Atlantika ključne nove grupe bile bučne i emotivne u isti mah.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *