Moja Srbija

Živorad Nedeljković

Živorad Nedeljković dobitnik književnog priznanja „Desanka Maksimović”

Pesnik Živorad Nedeljković ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade „Desanka Maksimović” za 2022. godinu. Nagrada je Nedeljkoviću pripala za ukupan doprinos poeziji, a dodeljuje je Zadužbina pesnikinje, koja je nagradu ustanovila 1994. godine. Nagrada će Živoradu Nedeljkoviću biti uručena 16. maja, na dan rođenja pesnikinje Desanke Maksimović, u njenoj rodnoj Brankovini.

Jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu doneo je žiri koji je radio u sastavu: profesor dr Đorđe Despić, profesor dr Goran Maksimović, doc. dr Branko Vraneš, Slađana Ilić i pesnik Vojislav Karanović. U obrazloženju odluke navedeno je da je „Nedeljkovićeva poezija već godinama prisutna pred čitaocima, prihvaćena u književnoj kritici, a njegova liričnost se temelji na ličnom doživljaju sveta… On nas podseća da u poeziji ne postoje male i nebitne stvari…”

Sledeće godine Zadužbina Desanke Maksimović objaviće izabrane pesme Živorada Nedeljkovića po njegovom izboru. Zatim će u narednom periodu organizovati naučni skup u saradnji sa Institutom za književnost o književnom delu gospodina Nedeljkovića, a potom objaviti Zbornik referentnih naučnih radova.