Peter Zirbs i Dušan Petrović

Zidić DOB-a 2022. finale: Peter Zirbs i Dušan Petrović

Petak, 2. septembar, 20 časova, Dom omladine Beograda, Plato Milana Mladenovića

U završnici jubilarne, desete sezone Koncerata na Zidiću Doma omladine Beograda, publika će imati priliku da čuje novi duo projekat dvojice izuzetnih muzičara Petera Zirbsa i Dušana Petrovića, koji su udružili svoje kreativne snage u projekat „Šrafciger”.

Peter Zirbs (Austrija), multinstrumentalista, kompozitor i muzički producent, i Dušan Petrović (Srbija), saksofonista, aranžer i kompozitor, krenuli su nedavno na muzičko putovanje puno istraživanja, izazova i ambijentalnih eksperimenata upravo iz Doma omladine: premijerni nastup imali su 30. maja, kao opening act na koncertu Stevena Browna (Tuxedomoon) u Amerikani. Sjajna stvaralačka energija na sceni i odlične reakcije publike bili su podsticaj za ovaj umetnički dvojac koji će na proleće 2023. objaviti i svoj prvi EP sa četiri numere, da svoju saradnju podignu na viši nivo i kreiraju projekat „Šrafciger”. U finalu ovogodišnje letnje sezone na Zidiću posetioci će imati ekskluzivnu priliku da premijerno čuju neke od njihovih novih kompozicija.

„Bilo je fantastično iskustvo i veliko zadovoljstvo svirati sa Dušanom Petrovićem pred koncert Stivena Brauna, to je bila muzička ljubav na prvi ton! Naš projekat ‘Šrafciger’ koncipiran je oko ideje da stvorimo zvučnu osnovu koja nam pruža sigurnost u kreaciji, a onda da pustimo muziku da se razvija sama od sebe. Nije reč o velikim melodijama, već o zvučnim teksturama; bavimo se onim šta zvuci mogu da urade sa vašim telom i umom. To je eksperiment, ali prijemčiv za slušaoce, koji kombinuje minimalističku elektronsku muziku sa Dušanovim majstorskim veštinama sviranja saksofona. Rezultat je neka vrsta zvučne podloge za film u mozgu slušaoca”, kaže Peter Zirbs i dodaje: „’Šrafciger’ je alat za promenu percepcije publike. Za podešavanje nekoliko šrafova u mozgu. Ako prošetate gradom ili prirodom sa muzikom ‘Šrafcigera’ u slušalicama, možda ćete, uz malo sreće, doživeti svet oko sebe kroz lupu ili kaleidoskop. A kod kuće, slušanje naše muzike može dobro poslužiti u trenucima introspekcije. Dakle, to je alat koji uvek treba da imate sa sobom!”

Dušan Petrović smatra da je saradnja sa bečkim elektroničarem Peterom Zirbsom, do koje je došlo na inicijativu Doma omladine Beograda za ad-hoc nastup pred koncert legendarnog Stivena Brauna, spletom okolnosti naslutila da je na pomolu nešto posebno i pre nego što su se sreli. „Već neko vreme eksperimentišem sa elektronskim efektima i bio sam u potrazi za idealnim poligonom za predstavljanje tog mog novog pravca u istraživanju saksofonskog zvuka. Tokom prvog razgovora Peter i ja smo konstatovali da su nam izvori i ishodišta zapravo jako slični, da smo obojica, nekako, mimo klasičnih muzičkih podela i kategorizacija i da delimo mnoge strasti i interesovanja. Naš prvi nastup je potvrdio slutnje da će se desiti nešto izuzetno, a jedan pogled posle silaska sa scene bio je dovoljan – bez ijedne izgovorene reči, tu u bekstejdžu sale Amerikana u Domu omladine, dogovorili smo se da naša saradnja, kojoj je inicijalna sudbina bila da se tu završi, zapravo tek počinje! Retko sam, u mojih preko 40 godina bavljenja muzikom, sreo nekoga s kim je sve teklo kao da se poznajemo i radimo zajedno već godinama. Peterovu muziku sam doživeo kao prirodno i inspirativno okruženje u kome sam se smelo i lako kretao, kako to inače biva samo sa saradnicima s kojima se dugo i dobro poznajem. A istina je da se, na neki način, i poznajemo sve ove godine, deleći radoznalost za iste stvari i istražujući slične uglove muzičkih pojava koje nas privlače. Ako postoje astralna srodstva, onda smo Peter i ja rođena braća…”, ističe Petrović.

Foto: Stanislav Milojković