Završen drugi Dok’n’ritam festival

Proglašeni najbolji filmovi na drugom Dok’n’ritam festivalu

U nedelјu, 4. juna završen je drugi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam, koji se od 1. do 4. juna održavao u Domu kulture „Studentski grad“. Članovi žirija bili su Mladen Đorđević, reditelј i selektor FEST-a, Toni Šarić, direktor Festivala dokumentarnog rok filma – DORF i Rambo Amadeus, muzičar.

Nagradu žirija za najbolјi film u međunarodnoj selekciji dobio je „Buldožer – pljuni istini u oči“ Varje Močnik (Slovenija). U real time trajanju kultnog albuma, veštom upotrebom animacije i inventivnim rešenjem komentara omota uvođenjem uloge voditelјke dnevnika, autorka uspešno rekonstruiše duh vremena i odaje počast jednom od najvažnijih bendova sa ovih prostora. Ovaj LP film služi kao podsetnik i tutorial novim generacijama kako biti autentično subverzivan u odnosu na sistem, stoji u obrazloženju žirija. Nagradu je uručio Rambo Amadeus.

Nagradu žirija za najbolјi film u domaćoj selekciji dobio je „Najvažniji dečko na svetu“ Tee Lukač (Srbija). Film višeslojno obrađuje fenomen uspeha u savremenom svetu kroz priču o fanovima Džastina Bibera. Autorka se lišava perspektive eksperata i bazira se na razoružavajuće iskrenim ispovestima beliebera od Umaga do Beograda. Odlično režiran, sa veštim dramaturškim rešenjima, ovo je film koji spaja svetove različitih generacija. Sponzor nagrade za najbolјi domaći film festivala je Filmski centar Srbije. Nagradu je uručio Mladen Đorđević.

Nagradu publike dobio je film „No Smoking in Sarajevo“ Đanluke Lofreda (Francuska, Italija, BiH). Dokumentarac posvećen sastavu Zabranjeno pušenje u naslovu sadrži provokaciju koja može biti prepoznata kao jedan od postulata pokreta Nјu Primitivs. Povezani muzikom, a podeljeni ratom, koji je razorio čitavu zemlju, priča o Seji Sexonu i Neletu Karajliću zapravo je refleksija same Jugoslavije. Nagradu publike uručili su Novka Pandžić i Boban Nikolić iz Societe generale banke koja je ovaj festival prepoznala kao važan kulturni događaj na mapi Beograda i donirala novčani iznos nagrade.

Nagrade festivala sastoje se od skulptura i novčanih iznosa koje su obezbedili Filmski centar Srbije i Societe generale Srbija. Originalna skulptura koja predstavlјa nagradu delo je vajara Vitolda Košira, a replike koje su dobili autori proizveo je vajar Nikša Suzić.

Publici su se obratili Mladen Matičević i Aleksandar Pavlić koji su govorili o filmu „Nebeska tema“ (film o Vladi Divljanu). Darko Bajić je najavio Dok’n’Ritam na BIS od 20. do 24. juna u Centru za kulturu Vlada Divljan. Dobitnici nagrada, kao i umetnička direktorka Sandra Rančić zahvalili su se publici na podršci. Svečano zatvaranje je obeležio i fenomenalan koncert benda Three Gullivers (Rambo Amadeus, gitara, Miroslav Tovirac, bas gitara i Igor Malešević, bubanj).


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.