P(h)antomfest

Završen 10. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

Deseti, jubilarni Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest, završen je u petak, 9. decembra, u sali Pozorišta „Bora Stanković”, izvođenjem predstave pantomime Damira Dantesa „Muškarci su drugačiji, žene još više”

Publika u Vranju uživala je u nastupu ovog majstora fizičke komedije koji je na oringinalan način odgovorio na (stereotipna) pitanja: Zašto žene često ogrebu auto, a muskarci nikad? Hajde da to uradimo zajedno? Je l‘ ti mene slušaš? Kao i na puno drugih…

„Deseto jubilarno izdanje festivala je ispunilo sva naša očekivanja. Iskoristili smo priliku da napravimo retrospektivu svega što se dešavalo u proteklih deset godina, kao i da krenemo da razmišljamo na koji način će festival rasti i razvijati se u narednim godinama. Siguran sam da je ovo samo prvih deset godina festivala, jer su ideja koja iza njega stoji i energija koja nas okružuje u festivalskim danima neverovatan podstrek da nastavimo putem kojim smo krenuli”, izjavio je direktor Festivala Nebojša Novković.

Festival je zvanično otvoren u sredu, 7. decembra, kratkom pantomimičarskom tačkom – presecanjem zamišljene vrpce koju su izveli poznati makedonski pantomimičar Trajče Gjorgiev, Snežana Simonović, sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje (MOGN), zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović i direktor Festivala Nebojša Novković.

Povodom jublileja festivala, u sklopu svečanog otvaranja, Trajčetu Gjorgievu je uručena Plaketa „Zlatni Fantom” za nesebičan rad sa članovima MOGN, zalaganje za širenje pantomime kao umetnosti i pomoć u realizaciji i razvoju Festivala. U njegovoj režiji je, u produkciji Festivala, u proteklih 10 godina nastalo čak devet divnih predstava u kojima su na kraju, pored gluvih, počela da igraju i čujuća lica čime je na sceni, a i u publici, potpuno izbrisana razlika između ljudi kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu.

Nakon svečanog otvaranja izvedena je premijerno predstava pantomime „Tihi gambit”, u režiji Trajčeta Gjorgieva, takođe nastala u produkciji Festivala. U predstavi su igrali članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Spasić Ivica, Demirović Miodrag, Stamenković Jovica, Stojiljković Goran, Demirović Ninoslav, Ramadanović Goran, Bajramović Stefana, Stevanović Dunja.

Drugog festivalskog dana, u četvrtak 8. decembra, od 20 časova, nagrađivani rumunski umetnik Paul Kozma Čimpojeru gostovao je sa svojom predstavom „Homo Americanus”.

Publika je veoma lepo reagovala na ovu neverbalnu predstavu koja pretenduje da promeni poimanje plesnog teatra i redefiniše način pripovedanja. Koristeći muziku i ples, Paul Čimpojeru strastveno istražuje iskustva rumunskog imigranta u Velikoj Jabuci. Nadmoćnost ovog univerzalnog jezika je određena slobodom sa kojom umetnik koristi različite forme izvođačkih umetnosti (glumu, klasičnu i bihevioralnu pantomimu, tradicionalni ples, stepovanje, savremeni ples, borilačke veštine) kao sredstvo izražavanja ideja, iskustava, emocija. Stvorene slike i simboli imaju posebnu snagu koja je izazivala u publici unikatne emocije.

Ulaz na sve predstave bio je besplatan!

Festival, koji se i ove godine održao u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, podržali su: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.