Zatvaranje jubilarnog 40. izdanja festivala Nomus 2020

NOMUS

Zatvaranje jubilarnog 40. izdanja festivala Nomus 2020

Koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra, uz dirigenta Aleksandra Markovića i solistkinju Svetlanu Aksenovu, održaće se u sredu, 28. oktobra u Sinagogi, sa početkom u 20.00 časova

VOJVOĐANSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR
Dirigent: Aleksandar MARKOVIĆ
Solista: Svetlana AKSENOVA, sopran (Rusija/Švajcarska)
 
P r o g r a m:
R. WAGNER:
Idila „Zigfrid” Op.9
Pesme Matilde Vezendonk
***
L. v. BEETHOVEN: Simfonija br.4 u B-duru, op.60
 
Koncert će se održati u sredu, 28. oktobra u Sinagogi, sa početkom u 20.00 časova.

Ulaznice se mogu nabaviti u Muzičkoj omladini Novog Sada radnim danima od 8 do 14 časova ili dva sata pred početak koncerta u holu Sinagoge. Cena karte: 800,00 dinara
***
Sopranistkinja Svetlana Aksenova danas je velika zvezda svetske operske scene. Prve profesionalne angažmane dobija u ansamblu Bazelskog teatra i u Drezdenskoj operskoj kući, Holandskoj nacionalnoj operi u Amsterdamu i Nemačkoj operi u Berlinu. U matičnoj bazelskoj kući ostvaruje uloge Lize u Pikovoj dami Čajkovskog, Grofice u Mocartovoj Figarovoj ženidbi i Rusalke u istoimenoj Dvoržakovoj operi, dok u Dortmundu nastupa u naslovnoj ulozi Pučinijeve Sestre Anđelike. S likom Fevronije u Korsakovljevom Nevidljivom gradu Kitežu debitovala je i u Holandskoj nacionalnoj operi. Berlinska i norveška publika ju je upoznala kao Ćo-Ćo-San, a sarbrikenska kao Dezdemonu u Verdijevom Otelu. U Pariskoj nacionalnoj operi pevala je partiju Rusalke, u Sao Paulu Tatjane u Evgeniju Onjeginu Čajkovskog, a u ponovnom dolasku u Berlin ulogu Mimi u Pučinijevim Boemima, da bi se u Velikom teatru „Liceo” u Barseloni predstavila kao Fevronija. Od projekata u tekućoj sezoni, Aksenova je već ostvarila naslovnu rolu u Leonkavalovoj lirskoj komediji Zaza s kojom je 16. septembra debitovala u bečkoj pozorišnoj kući „Theater an der Wien”. Slede i glavne uloge u Pučinijevoj Toski i Šrekerovoj „Der ferne Klang” u Pragu, kao i partija Asterije u Neronu Ariga Boita s kojom će debitovati na Svečanim igrama u Bregencu, 21. jula 2021. godine.
 
Dirigent Aleksandar Marković je kao muzički direktor Opere „North” u Lidsu dirigovao Janačekovom Jenufom, kao i Štrausovim Kavaljerom s ružom, a vodio je i nekoliko zahtevnih i uspešnih orkestarskih koncerata ove kuće. S operskim ansamblom Tirolskog državnog teatra u Insbruku, pripremio je brojne kritički aklamativno ocenjene predstave Salome, Ukletog Holanđanina, Madam Baterflaj, Toske, Kavalerije rustikane i Pajaca, Figarove ženidbe, Romea i Julije, Travijate, Nabuka, Norme i Labudovog jezera.
U toku vremena provedenog s Filharmonijom iz Brna, pored koncerata u okviru redovne sezone, nastupao je s orkestrom u bečkom Koncerthauzu, u Velikoj dvorani salcburškog Festšpilhausa, Palati umetnosti u Budimpešti, Bruknerhausu u Lincu, Holu Kraljice Elizabete u Antverpenu, Dvorani „Reduta” u Bratislavi, kao i na velikoj turneji u Japanu.
Markovićeva saradnja s poznatim svetskim simfonijskim ansamblima proteže se, između ostalog, na Kraljevsku filharmoniju iz Liverpula, simfonijske orkestre Birmingema, Irske, Odenzea, Bornmuta, Malmea, Škotskog Bi-Bi-Sija, Hrvatske radiotelevizije i Radio Praga, Katarsku, Slovenačku, Drezdensku, Štutgartsku i Slovačku filharmoniju, Belgijski nacionalni orkestar, Litvanski nacionalni simfonijski orkestar, „Kremeratu Baltiku”, Orkestar Minhenskog radija, Orkestar „Beethoven” iz Bona, Оrkestar Koncerthauza iz Berlina, Orkestar „Mozarteum” iz Salcburga i brojne druge svetski ugledne ansamble.
 
Vojvođanski simfonijski orkestar, organizovan je po principu ansambla „stađone”. U proteklom periodu uspešno je izveo preko sedamdeset premijernih programa, s učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata. Od renomiranih gostujućih umetnika međunarodne muzičke scene s kojima je sarađivao, važno je spomenuti maestre kao što su Saulijus Sondeckis, Marko Parizoto, Mats Liljefors, Markus Pošner, Ližija Amadio, Filip Piket, Frančesko la Vekija, Bundit Ungrangse, Mladen Tarbuk, te brojne uspešne, atraktivne domaće i strane soliste. Prema oceni stručnih kritičara, kao i angažovanih gostujućih dirigenata i solista, Vojvođanski simfonijski orkestar dostigao je visok interpretativni nivo respektabilnog profesionalnog ansambla, a po svojoj poziciji u matičnoj sredini redovno učestvuje i na Novosadskim muzičkim svečanostima.
Jula 2014. Vojvođanski simfoničari su prvi put zakoračili u međunarodne vode i predstavili se na 60. Splitskom ljetu i 65. Dubrovačkim ljetnim igrama. Priznanje našem ansamblu stiglo je i od časopisa Muzika klasika, čiji žiri mu je za uspešnost delovanja u 2014. dodelio nagradu za orkestar godine. U novembru 2015. orkestar je prvi put zapaženo muzicirao u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a oktobra 2016. godine na Beogradskim muzičkim svečanostima u istoj sali.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *