Gospodin R

ZAŠTO JE POLUDEO GOSPODIN R?

Premijera predstave Zašto je poludeo gospodin R? Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera u režiji Bobe Jelčića biće održana u sredu 20. juna u 20h na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U autorskom projektu hrvatskog reditelja Bobe Jelčića igraju Boris Isaković, Nataša Tapušković, Branko Cvejić, Dubravka Kovjanić, Milan Marić, Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanin, Vesna Čipčić, Feđa Stojanović i Pavle Korać. Dramaturg je Nataša Govedarica, scenograf Aleksandar Denić a kostimograf Maja Mirković.

Rainer Werner Fassbinder, Michael Fengler

Warum läuft Herr R. Amok?

Prevod s nemačkog Jelena Kostić Tomović

Režija Bobo Jelčić
Dramaturgija Nataša Govedarica
Scenografija Aleksandar Denić
Kostimografija Maja Mirković
Scenski govor Ljiljana Mrkić Popović
Dizajn svetla Dejan Draganov

                                       

Lica:

Gospodin R. BORIS ISAKOVIĆ
Gospođa R. NATAŠA TAPUŠKOVIĆ
Šef BRANKO CVEJIĆ
Hana DUBRAVKA KOVJANIĆ
Kolega 1 MILAN MARIĆ
Kolega 2 BOJAN DIMITRIJEVIĆ
Komšinica JELENA STUPLJANIN
Baka R. VESNA ČIPČIĆ
Deda R. FEĐA STOJANOVIĆ
Amadeus, sin PAVLE KORAĆ
Saradnik RADE STOJILJKOVIĆ

Organizator Vladimir Perišić
Inspicijent Rade Stojiljković
Sufler Dragana Anđelković

Majstor svetla Branko Radinović-Protić
Majstor zvuka Krešo Horvatić

Premijera na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u sredu, 20. juna 2018. u 20 časova

RAJNER VERNER FASBINDER

Rođen je u Bad Vershofenu u Nemačkoj 31. maja 1945. godine, a gotovo čitav život proveo u Minhenu. Rano je počeo da piše priče i pesme i postavlja pozorišne predstave. Prvi kratki film snimio je sa dvadeset godina. Tri puta je pokušao da se upiše na filmsku akademiju, ali je  svaki put bio odbijen.

Godine 1967. priključio se action-theateru u Minhenu gde je režirao, igrao i pisao, postavši vrlo brzo predvodnik trupe. Pošto se ona ubrzo raspala, Fasbinder je, s uglavnom istim umetnicima okupljenim oko sličnih ideja, formirao novu i nazvao je Anti-theater. Period od 1969. do 1976. bio je najplodniji u Fasbinderovom kratkom veku. Ma kako uzbudljiva bila, njegova pozorišna karijera (predstave u Minhenu, Bremenu, Bohumu, Nirnbergu, Berlinu, Hamburgu i Frankfurtu, gde je dve godine rukovodio kućom Theater am Turm zajedno s Kurtom Rabom i Roladnom Petrijem) deluje sićušno u poređenju sa ogromnim uspehom na filmu i televiziji. Od 1976, Fasbinder je međunarodna umetnička zvezda; dobija nagrade na vodećim filmskim festivalima, a premijere i retrospektive organizuju se u Parizu, Njujorku, Los Anđelesu. Svetske premijere, zajedno s prvom studijom o njegovom umetničkom radu koja se pojavila u Londonu, doprinele su da Fasinderovo ime postane poznato među filmofilima širom sveta. Fasbinder je bio pokretač, pogon Novog nemačkog filma. Iznenadna smrt 1982. simboličan je kraj jednog od najuzbudljivijih i najoriginalnijih perioda nemačke kinematografije.

Film Rainera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera Zašto je poludeo gospodin R… (Warum läuft Herr R. Amok), snimljen je 1969. godine. Pored ostalih nagrada, osvojio je Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu.

BOBO JELČIĆ

Bobo Jelčić je rođen 1964. godine u Mostaru. Diplomirao je režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Režirao je u svim većim pozorištima u Hrvatskoj: S druge strane, Galeb, Izlog (ZKM); Allons enfants (Dubrovačke ljetne igre); Tihi obrt (ADU); Ko rukom odneseno (Kultura promjene); Na kraju tjedna (HNK Zagreb); Govori glasnije (Satirično kazalište Kerempuh). Režirao je i u pozorištima u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Profesor je glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Od 1995. godine sarađuje sa Natašom Rajković, koristeći nove metode u radu s glumcima. Reč je o specifičnom procesu tokom kog glumci, zajedno sa rediteljem, na probama razvijaju postavljene teme, postajući tako koautori predstava. Koristeći ovu metodu, realizovali su nekoliko predstava među kojima su: Promatranja (1997), Usporavanja (1998), Nesigurna priča (1999), Heimspiel (2002 Hanover), X Wohnungen (2002 Duizburg, 2004 Berlin), S druge strane (2006), Fast Sicher (2007 Cirih) i Izlog (2010, predstava je gostovala na Bitefu 2011).

Godine 2005. tandem Rajković-Jelčić završava svoj prvi eksperimentalni film Ono sve što znaš o meni, koji je imao premijeru na Filmskom festivalu u Motovunu. Prvi samostalni dugometražni igrani film Bobe Jelčića Obrana i zaštita premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Berlinu (2013). Film je nagrađen na festivalu u Ljubljani a na festivalu u Puli dobio je sedam Arena. Bogdan Diklić, koji u ovom filmu tumači glavnu mušku ulogu, dobio je nagradu na festivalu u Sarajevu.

Bobo Jelčić je dobitnik brojnih priznanja. Prvi put režira u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Srbiji uopšte.

O PREDSTAVI ZAŠTO JE POLUDEO GOSPODIN R?

Bobo Jelčić: Stroj uzleta melje pojedinca. Fasbinder se buni protiv nehumanog napretka. Nama je blizak ovaj film, u vrijeme dok mi u našim zemljama koje su nastale poslije rata ili u vrijeme rata, nastojimo (mada ja ne volim tu vrstu analogija) prikačiti se za bolji život koji nam nudi EU ili neko drugo tijelo, kad naši političari konstantno govore o 4,0 % napretka, povjećanju BDP-a. Ako pratite vijesti, najčešće su rečenice o jednom fiktivnom porastu BDP-a, koji se onda preliva na porast plaća, penzija, sugerira se svim sredstvima ekonomska stabilnost, jedan napredak, suficit sredstava koje imamo, zapravo, jedna bolja budućnost. Pritom, ostale su u pojedincima traume od rata i ne samo od rata, a one traju. One ne prate uzlet koji je ipak fiktivno ukucan u naš medijski prostor. U tom smislu, zanima me što je intima u okviru jedne deklarativno političke situacije koja ne dopušta intimi da bude intima, koja se inficira svime pomenutim, pa se preljeva na nekakvu socio-psihološku stabilnost pojedinca. I pojedinac je u stanju, ili može doći u stanje frustracije, nezadovoljstva, pa i amoka. O tome se ovdje i radi.

(izvod iz intervjua za program predstave Zašto je poludeo gospodin R?)