Yo La Tengo

Sinonim za indi rok muziku

Yo La Tengo su već decenijama sinonim za indi rok muziku, postoje preko 30 godina, imaju preko 10 albuma, održali su hiljade koncerata, važe za jedan od najboljih bendova uživo, a u Srbiji sviraju prvi put 12. maja 2018. godine u Domu omladine Beograda, u organizaciji koncertne agencije Rock Svirke sa početkom u 20 časova.

Evropski deo turneje, trio iz Hobokena započeo je svirkom u Dablinu, zatim su se ređali nastupi u po Velikoj Britaniji (Glazgov, Mančester, Birmingem, Lids, London), Amsterdamu, a u toku je mini turneja po Nemačkoj, nakon koje će se preseliti u regionalne okvire.

Bend će u subotu, 12. maja nastupati u Beogradu i ovo će, pored zagrebačkog koncerta koji je na programu dan ranije, biti jedini njihov nastup u čitavom regionu. Posle Budimpešte, 13. maja uslediće niz svirki po zapadnoj Evropi, da bi se poslednjeg dana maja otisnuli na severnoamerički kontinent.

U Evropu se vraćaju sredinom jula kada će održati niz festivalskih svirki, a nakon toga putuju u Japan gde imaju tri zakazana nastupa.

Ulaznice za beogradski koncert mogu se nabaviti na prodajnim mestima Eventim Serbia, GIGS TIX-a, DD Tickets-a i u FELIX Shop, TC Sremska (II sprat, radno vreme: 12 – 20h). Cena ulaznica iznosi 2800 dinara, dok će na dan svirke za ulaznicu biti potrebno izdvojiti 3200 dinara.

Sam koncept predstojećeg nastupa sastojaće se iz dva seta, prvi, nešto tiši u trajanju od 45 minuta, nakon čega će uslediti pauza, da bi se zatim nastavilo sa drugim, bučnijim setom koji će trajati između 70 – 75 minuta. Nakon regularnog dela koncerta predviđen je petnaestominutni bis.

Satnica:
19:00 Ulaz
20:00 – 21:00 Prvi set
21:15 – 22:30 Drugi set
Bis

Prošlog meseca, trio iz Hobokena objavio je petnaesto studijsko izdanje u karijeri “There’s a Riot Going On” za Matador Records. Novi album nasleđuje ploču “Stuff Like That There” iz 2015., međutim, tehnički ovo je prvo izdanje sastavljeno isključivo od autorskih pesama nakon izdanja “Fade” iz 2013. godine.

Uprkos ograničenom uspehu u mejnstrimu, Yo La Tengo su nazvani “najvažnijim bendom kritičara” i uživaju kultni status među fanovima. U gitarskoj indi muzici ćete teško pronaći grupu koji zvuči toliko prirodno i kada svira džez, elektroniku, bosanovu, pop, soul i pank. Drugi bendovi pričaju kako se konstantno menjaju i eksperimentišu sa zvukom – Yo La Tengo ne pričaju, oni to rade.