XXII Međunarodna smotra arheološkog filma

XXII Međunarodna smotra arheološkog filma

XXII Međunarodna smotra arheološkog filma

20 – 26. maja, Narodni muzej Srbije (Atrijum)

Narodni muzej Srbije Međunarodnu smotru arheološkog filma organizuje u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Gete institutom, Ruskim geografskim društvom, Helenskom fondacijom za kulturu, kulturnim centrom islamske Republike Irana, Ambasadom Belgije, kao i samostalnim autorima iz Hrvatske i Srbije. I ove 2022. godine, kao i prethodne godine, nastavlja se saradnja sa Kulturno umetničkim programom RTS, čija će četiri filma iz serijala Moravska Srbija biti prikazana na Smotri.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Republika Italija – Italijanski institut za kulturu, čiji film „Langobardi Alboino i Romans” otvara ovogodišnju smotru.

U program je ove godine uvršteno ukupno 30 filmova iz 9 zemalja – Italije (4), Španije (5), Nemačke (1), Grčke (2), Rusije (3), Hrvatske (1), Irana (1), Belgije (1) i Srbije (12).

Smotra nije tematski ograničena i reč je o filmovima u kojima su obrađene različite teme iz arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija. Filmska ostvarenja su uglavnom bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Iranu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Tokom trajanja Smotre u subotu, 21. maja, u 17.30 časova, održaće se tribina „Promocija kulturnog nasleđa – Prošlost za budućnost”.

Sagovornici:

dr Adam Crnobrnja, Narodni muzej Srbije

Svetlana Ilić, Radio televizija Srbije, autor dokumentarnih emisija o kulturnom nasleđu

Aleksander Bec, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, vođa projekta EU za kulturno nasleđe i turizam

Tribina „Promocija kulturnog nasleđa – Prošlost za budućnost” želi da okupi stručnjake iz različith oblasti – arheologije, medija i turizma i ekonomije – koji će kroz otvoreni razgovor, prenoseći svoja iskustva, dati odgovor na pitanje da li je i zašto promocija kulturne baštine važna za njenu zaštitu i koji su koraci koje bi svi trebalo da preduzmemo za održivu budućnost nas i naše kulturne baštine.

Filmske projekcije će počinjati svakog danom u 19.00 časova, u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.