Vrnjački Karneval – Velika međunarodna karnevalska povorka

Vrnjački Karneval Vrnjačka Banja
Vrnjački Karneval, 15. jul – Velika međunarodna karnevalska povorka

Vrnjački Karneval je jedna od najvećih turistička manifestacija u Srbiji i svakako predstavlja krunu dešavanja tokom sezone. Ova manifestacija okupi preko 200.000 posetilaca.

Tokom nedelju dana u julu mesecu Vrnjačka Banja je jedna velika scena na kojoj se održava veliki broj maskenbala, festivala izložbi, koncerata, pozorišnih predstava, sportskih dešavanja, a sve to biva krunisano koncertima, velikim vatrometima i zabavom do zore. A svakako centralni događaj karnevala je Velika međunarodna karnevalska povorka. Veliki broj karnevalskih grupa iz celog sveta garantuje dobru zabavu i provod tokom ovih dana. Tokom karnevalskih dana naići ćete na topao doček vaših domaćina i karnevalsko raspoloženje koje će Vam omogućiti da sve probleme ostavite po strani.

Stanovnici Vrnjačke Banje su pridavali veliki značaj balovima, maskenbalima i kermesima još od osnivanja moderne banje. Taj duh se zadržao do danas. Dan osnivanja prve turističke organizacije na Balkanu, 14. jula 1868. godine u Vrnjcima, uzet je kao datum oko kog se vrte i današnja karnevalska zbivanja. U pričama iz banjske prošlosti saznajemo da su najveličanstveniji kermesi (godišnji vašari) priređivani na velikoj terasi modernog banjskog kupatila. Banja je u to vreme bila u svečanom ruhu, okićena lampionima, a orkestri su paradirali ulicama. Međutim, to se ubrzo ugasilo.

Vrnjački Karneval
Da bi opet bili deo karnevalskog sveta i posetiocima pružili još jednu veliku atrakciju, rukovodeći ljudi Turističke organizacije Vrnjačke Banje odlučili su da ponovo pokrenu karneval u Vrnjačkoj Banji. Imali su tradiciju, imali su ceo grad koji je poput fenomenalne scene, glavnu ulicu – promenadu, koja kao da je stvorena za veliku povorku, što je omogućilo razvoj nove turističke ponude i manifestacionog turizma.

Prvi Međunarodni vrnjački karneval održan je 2005. godine, a već naredne godine postaje i član Federacije evropskih karnevalskih gradova.

Iz godine u godinu ova manifestacija okuplja sve veći broj učesnika i posetilaca kako iz zemlje tako i iz celog sveta.

Kompletan program Vrnjačkog Karnevala 2017 možete naći na linku: www.vrnjackikarneval.rs/pages/program.html

Ponuda smeštaja u Srbiji:

Vrnjačka banja:


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]

2 comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *