vratnaU Istočnoj Srbiji  krije se dragulj prirode, bistra rečica, okružena kamenim kapijama koje vekovima, kao čuvari, sakrivaju tajne ovog mesta od znatiželjnika. Kompleks Vratna, jedan je od najjačih turističkih aduta opštine Negotin.

Najstariji meštani istoimenog obližnjeg sela nerado pričaju o tajnama ovog mesta, ali ne poriču njihovo postojanje. Kažu, “Otidite tamo, osluškujte! Onde i tišina ima svoj zvuk… Ali, tajne će biti otkrivene samo odabranima.”

Tri čuvara, tri svedoka vremena, su Vratnjanske kapije. Reč je o prirodnom fenomenu   poznatom kao „prerast“, odnosno o kamenim lukovima. Prva kapija (Suva prerast)  visoka je 20 metara. Najlepša je i najizazovnija za istraživace, ali dosta nepristupačna, pa do nje stižu samo oni najhrabriji i najuporniji. Druga kapija ( Velika prerast) nalazi se 100m uzvodno. To je ogromni kameni most sa rasponom svoda od 34m, visok 26m, nastao urušavanjem svoda nekadašnje pećine. Od prve do treće kapije (Mala prerast) potrebno je preći 2km. Ona je najviša – 34 m i nalazi se na samom početku kanjonskog dela. Pod samim kapijama protiče rečica Vratna.

Ovde, po pričama meštana, lokalne vračare izvode svoje obrede, sakrivene od očiju radoznalaca. Po legendi, demoni nastoje da kroz kamene Vratnjanske kapije potope Srbiju, ali ih  rusalje, žene koje se bore protiv nečastivih sila, sprečavaju u tome.

Iako samo 30km udaljeno od grada i 3km od sela Vratna, ovo je mesto zbog kojeg bi  čovek mogao da se odrekne civilizacije kako bi uživao u miru, slobodi, divio se  prirodi i otkrivao tajne koje ovo mesto čuva već vekovima.

Ana Jovanović