A Way Back Home

Vođenje kroz izložbu „A way back home”

Utorak, 16. novembar, u 18 časova, Galerija Doma omladine Beograda

Izložba „A way back home”, umetnice Ane Marinkovićotvorena je do 19. novembra 2021. u Galeriji Doma omladine Beograda. U okviru programa vizuelnih umetnosti Doma omladine Beograda, a povodom aktuelne izložbe, biće organizovano stručno vođenje sa istoričarkama umetnosti Minjom Velemir i Zlatom Vučetić i razgovor sa umetnicom Anom Marinković

Na vođenju će pažnja biti posvećena, pored same postavke i njenog koncipiranja, zajedničkom procesu i radu na pripremi izložbe kojoj su doprinele istoričarke umetnosti Minja Velemir i Zlata Vučetić. Javno vođenje je i prilika da se bliže i bolje upoznate sa likom i delom umetnice i pitate je sve ono što vas zanima o iskustvu života i rada u Njujorku koje je u osnovi ove izložbe.

Više informacija o izložbi „A way back home” možete pročitati OVDE.

Dozvoljen je ograničen broj ljudi, maksimalno 15 posetilaca.

Potrebno je prethodno najaviti prisustvo na mejl ana.marinkovic97@yahoo.com

Smotra multimedijalnih ostvarenja „A way back home” ukazuje na širok dijapazon oblasti interesovanja umetnice Ane Marinković, kako u formalnom, tako i u idejnom smislu, te direktno upućuje na njenu izrazitu volju da uđe u eksperiment. Izložena dela nastala su kao produkti umetničkog artikulisanja intenzivnih introspektivnih istraživanja umetnice tokom perioda boravka u Njujorku 2021. godine. Ana Marinković svojim eksperimentom u polju proširenih umetničkih medija, kao i angažovanim pristupom kada su u pitanju sadržinski kvaliteti radova, kroz sopstvena iskustva na kritički način smelo oponira dominantnim umetničkim diskursima, postavljajući važna društveno-kulturološka pitanja.

Kustoskinje: Zlata Vučetić, Minja Velemir

„Kada bih morala da sumiram čitavu izložbu rekla bih da je cilj bio da dočaram i teške trenutke života u inostranstvu koje smatram da se ne pominju u dovoljnoj meri, kao i da potenciram činjenicu da zaista ‘nije zlato sve što sija’. Smatram da u moru lažnog predstavljanja, pogotovo na društvenim mrežama, često zaboravimo da realno sagledamo situaciju u kojoj se nalazimo, pa nam se desi da život živimo površno i kroz lažni sjaj, a ova izložba je tu da nas podseti i na ona najintimnija razmišljanja koja nekada ne želimo da priznamo sami sebi”, kaže umetnica Ana Marinković.

Ana Marinković rođena je 1997. godine u Beogradu. 2018. godine završava osnovne akademske studije, a potom 2019. godine master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mrdjana Bajića i Radoša Antonijevića. Trenutno je student prve godine doktorskih studija transdisciplinarne humanistike i teorije umetnosti i medija na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, u klasi profesora Miodraga Šuvakovića.

Svoj umetnički senzibilitet najbolje predstavlja kroz medij crteža, skulpture i prostornih instalacija. U svom vizuelnom istraživanju se bavi aktuelnim socijalnim i društvenim fenomenima, savremenim sistemima vrednosti i poremećenim međuljudskim i emotivnim odnosima. Kroz lična iskustva na gore navedene teme daje kritički osvrt.

Galerija DOB otvorena je svakog dana od 12.00 do 21.00 čas, nedeljom od 12.00 do 18.00 časova, ponedeljkom Galerija ne radi.