Vođene ture ponovo u Muzeju Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle

Vođene ture ponovo u Muzeju Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle, u saradnji sa Fokus Art Formom, u septembru i oktobru realizuje i projekat likovne radionice „Čudesni svet mašte iz Tesline laboratorije”

Globalna situacija izazvana pandemijom virusa Kovid-19 bitno je uticala na način života, kako u svetu tako i u Srbiji, a posebno na institucije kulture pa i na rad Muzeja Nikole Tesle u Beogradu. Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, u aprilu 2020. godine, muzej je bio zatvoren a veći deo aktivnosti stopiran, dok je izložbena delatnost preorijentisana na virtualne sadržaje koji su publici dostupni na internet prezentaciji muzeja.

Muzej je svoja vrata za posetioce ponovo otvorio početkom juna 2020. godine uz poštovanje zdravstvenih mera kao što su obavezno nošenje maski i ograničen broj posetilaca. Od početka septembra, na veliko zadovoljstvo posetilaca, u Muzeju Nikole Tesle ponovo su uvedene vođene ture koje se održavaju svakog dana, osim ponedeljka, na svaki pun sat u periodu od 12 do 18 časova. Ture na engleskom i srpskom jeziku, vođene od strane stručnih vodiča, uključuju demonstracije nekih od najvažnijih Teslinih pronalazaka.

Pored uobičajene delatnosti, Muzej Nikole Tesle, u saradnji sa Fokus Art Formom, u septembru i oktobru realizuje projekat likovne radionice „Čudesni svet mašte iz Tesline laboratorije” koja ima za cilj da upotrebi lik i delo velikog naučnika kao inspiraciju u radovima mladih umetnika. Tim povodom, polaznici radionice imaju priliku da se u Muzeju, uz saradnju sa kustosima, bolje upoznaju sa životom Nikole Tesle i njegovim najvažnijim pronalascima.

Uslovi prouzrokovani pandmijom virusa Kovid-19 uticali su i na inostranu izložbenu delatnost Muzeja Nikole Tesle. Pa su tako izložbe otvorene u oktobru prošle godine, u Atini i Milanu, usled novonastale situacije zatvorene u martu ove godine. Ipak, muzej se uspešno prilagodio situaciji te je izložba u Muzeju antičke grčke tehnologije Kotsanas u Atini produžena do januara 2021. godine. Takođe, na poziv Ambasade Republike Srbije u Buenos Airesu, povodom obeležavanja 70 godina diplomatskih odnosa sa Urugvajem i Paragvajem, Muzej Nikole Tesle će u oktobru 2020. godine organizovati virtuelne izložbe o životu i radu Nikole Tesle.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *