Moja Srbija

Travijata

U utorak izvođenje Travijate sa gostima iz Amerike i Italije

Verdijeva „Travijata“ sa Kler Kulen i Albertom Gazaleom, gostima iz Amerike i Italije, biće izvedena u utorak, 20. juna od 19:30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Sopran Kulen predstaviće se u ulozi pariske kurtizane Violete Valeri, Alfreda Žermona, mladića zaljubljenog u nju, tumačiće tenor Dejan Maksimović, dok je lik njegovog oca Žorža Žermona poveren baritonu Gazaleu.

U podeli su i Tatjana Mitić (Anina), Ljubica Vraneš (Flora Brevoa), Igor Matvejev (Gaston), Miroslav Markovski (Baron Dufol), Đorđe Tomić (Markiz), Sveto Kastratović (Doktor Grenvil), Slobodan Živković (Đuzepe) i Predrag Gligorić (Komisionario).

KLER KULEN

Rođena je u Novoj Škotskoj, Kanada. Studirala je pevanje u Muzičkoj školi na Menhetnu u Njujorku. Sarađivala je, između ostalih, sa Renatom Skoto, Martinom Arojo, Plasidom Domingom i Ričardom Boningom. Svoje uloge trenutno priprema uz pomoć Antonija Manolija. Kritika je hvali zbog „divnog glasa i impresivne kontrole“ i „snažnog prisustva na sceni“. Nedavno je pevala ulogu Gilde u Verdijevom „Rigoletu“ u Operi u Tampi, Florida. Njene ostale zapažene uloge su: Sestra Konstanca u „Razgovorima karmelićanki“, Mizeta u „Boemima“, Mejbel u „Gusarima iz Penzansa“ , Pamina u „Čarobnoj fruli“ i druge. Tumačila je i Hanu u novoj operi Martina Bresnika „Priča mojih prijatelja“ i g-đu Vinemiler na prvom snimku Leto i dim (koji je proglašen kompakt diskom godine za 2011, prema magazinu „Operske vesti“). Učestvovala je u radio emisijama u SAD (WQXR) i u Italiji (RAI 3), a snimila je i ulogu Mizete za film „Boemi“, modernu adaptaciju Pučinijevih „Boema“, koji treba da izađe 2018. godine.

ALBERTO GAZALE

Smatra se jednim od najvećih umetnika svoje generacije, sa više od sedamdeset glavnih uloga na najvećim pozorišnim scenama sveta i širokim repertoarom, od Monteverdija do Dalapikole. Završio je Muzički konzervatorijum u Veroni, a diplomirao je i književnost. Njegov međunarodni debi – renato u operi „Bal pod maskama“ na otvaranju sezone 1998. u Areni u Veroni, otvorio mu je put ka novim angažmanima. Više puta je nastupao pod dirigentskom palicom Rikarda Mutija, na sceni milanske Skale: „Makbet“, „Rigoleto“, „Trubadur“, „Otelo“. Redovni je gost Bečke državne opere gde nastupa u operama „Travijata“, „Nabuko“, „Moć sudbine“, „Toska“.

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor i baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ivana Dragutinović Maričić obnovila je režiju Borislava Popovića 1991.

Scenograf Boris Maksimović. Kostimograf Božana Jovanović. Koreograf Vladimir Logunov.

Libreto po romanu Dime-Sina napisao je Frančesko Pijave.

Opera je praizvedena u Teatru La Feniče u Veneciji 6. marta 1853. godine.


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]