Generalna konzulka Ivana Pejović na štandu Beograda

Veliko interesovanje za Beograd na sajmu EMITT 2022 u Istanbulu

Da je Beograd jedna od najpopularnijih destinacija za turiste iz Turske potvrđuje činjenica da je ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Aksoj otvarajući sajam EMITT 2022 posetio štand Istanbula, a odmah potom štand Beograda.

U razgovoru sa turskim ministrom, čelnici turističkih organizacija Beograda i Srbije složili su se da je veoma značajno otvaranje direktnog leta iz Ankare za Beograd, kao i letova iz Istanbula do Niša i Kraljeva.

„Beograd je na turskom tržištu nastavio tamo gde je stao 2020. godine u osvit korone i zahvaljujući povećanom broju letova između Turske i Srbije otvaraju se nove mogućnosti za čitavu Srbiju”, rekao je Miodrag Popović za RTS.

„Ovo je deseta godina kako učestvujemo na sajmu turizma u Turskoj od kojih je poslednjih osam bilo izuzetno uspešno za Beograd. Kako je sajam rastao i došao do toga da je peti po značaju u svetu, tako je rastao i ugled Beograda i sama pozicija na sajmu. Naše dosadašnje promotivne aktivnosti i uspeh u promociji u Turskoj su omogućile odličnu polaznu osnovu koja nam daje za pravo da se nadamo da će gosti iz Turske ove i narednih godina ponovo biti među najbrojnijim turistima u Beogradu”, dodao je Popović.

Štand Beograda i Srbije prvog dana sajma posetili su generalni konzul Konzulata Republike Srbije u Turskoj Ivana Pejović, kao i počasni konzul iz Jedrena Salih Akgul Fadžifejzović.

U okviru poslovnih aktivnosti održan je sastanak sa predstavnicima turskog grada Burse o saradnji i međusobnoj promociji i to neposredno posle posete delegacije ovog grada našoj zemlji i susreta sa gradonačelnikom Beograda. Direktor Popović je razgovarao i sa predstavnicima drugih gradova u regionu centralne Turske i Ankare o mogućnostima dalje promocije city break putovanja u Beograd.

U intervjuima za međunarodnu agenciju Anadolija i nacionalnu televiziju Turske TRT, Miodrag Popović je predstavio novine u ukupnoj turističkoj ponudi Beograda, nove atrakcije i sadržaje koji će ove godine biti u fokusu za turiste, a budući da uz TO Beograd učestvuje i Turistička organizacija Srbije, koju predvodi direktorka Marija Labović, predstavljene su i druge destinacije u Srbiji.

Na sastanku sa osnivačem brenda Uzakrota Gohanom Erdoganom razgovarano je o detaljima međunarodne konferencije koja će 8. aprila biti održana u Beogradu, ali i o mogućnostima za privlačenje turskih turista koji žive i rade u zapadnoj Evropi, posebno imajući u vidu da je na najvišem nivou dveju zemalja dogovoreno da će se uskoro putovati sa ličnom kartom.

„Sudeći po velikom interesovanju koje su pokazale brojne turističke agencije na štandu Beograda, broj od 100.000 noćenja turskih turista u 2021. u Beogradu, u ovoj godini će po svoj prilici biti premašen”, zaključio je Popović.