love

Veče kratkih filmova 7.0

Ljubav / Jesenji valcer / Žmurke

SREDA 18. NOVEMBAR OD 19 Č

BEOGRADSKA 11, PETROVARADIN

Projekcija kratkih filmova “Ljubav”, “Jesenji valcer” i “Žmurke” biće održana u sredu 18. novembra od 19 časova u PROSTORU, Beogradska 11 (Petrovaradin). Nakon projekcije, Milana Nikić razgovaraće sa autorom filmova Ognjenom Petkovićem na temu stvaranja filma.

Film “Jesenji valcer” govori o bračnom paru koji automobilom vozeći sporednim putevima pokušavaju da se izvuku iz „obruča“ unutar koga se rat odvija. Na putu do slobode čeka ih barikada sa neprijateljski nastrojenim vojnicima. Ovo je priča o “jeftinoći” života u zlo vreme i banalizacija svih ljudskih tekovina u ratu.

Film “Žmurke” smešten je u ratom pogođenom području, gde grupa ljudi pronalazi sigurnost u skloništu. Zalihe vode im brzo nestaju. Jedna žena ostavlja bebu i izlazi iz sigurnosti skloništa, ne bi li obezbedila vodu za ostale. Na putu do bunara mora proći područje kontrolisano snajperima.

Film “Ljubav” prikazuje idilično okruženje u kojem starac pokušava da sačuva svoju ženu od užasa nadolazećeg rata.

Autor filmova Ognjen Petković završio je glumu na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Od 2011. počinje se baviti filmom kao reditelj. Autor je nekoliko kratkih filmova: Tri Tačke (2011); Qatar (2014); Ruke(2016) ; Ljubav (2017); Žmurke (2018); Ulazak srpske vojske u Novi Sad 1918, (2018); Jesenji Valcer (2019). Sa kratkim filmovima do sada je učestvovao na više od 80 festivala, na kojima je nagrađen 20 puta- Palm Springs, Slamdance, Florida film festival, Kustendorf, Motovun, Leuven, FIC Montterey, Cottbus, Film court de Brest, GoDebut, Villeurbanne, Tampere, Odense, GoShort Manhhatn international film festival, Regensburg.

Nakon projekcije filmova Milana Nikić vodiće razgovor sa autorom na temu stvaranja filma.

Projekcija filmova je besplatna, uz obavezno nošenje maske i držanje distance.