Uspešno organizovana osamnaesta Drinska regata u Ljuboviji

Drinska regata Ljubovija

Uspešno organizovana osamnaesta po redu Drinska regata u Ljuboviji

Osamnasetu godinu za redom, u Ljuboviji na Drini, druge subote jula, okupljaju se ljubitelji reke, splavarenja, dobre zabave i zdravog načina života, na manifestaciji koja promoviše povratak prirodi i usaglašavanje sa njenim pravilima i ćudima. Hiljade turista iz čitavog sveta u svoj kalendar beleže drugi vikend meseca jula i tada dolaze na Drinu, da budu deo najvećeg karnevala na vodi na Balkanu.

Plovilo se od Rogačice do Ljubovije, punih 40 kilometara, najlepšim delom toka reke Drine. Turisti su uživali u izuzetnim predelima i krajolicima gde je priroda potpuno netaknuta. Učesnici su plovili, provodili se i iza sebe ostavili čistu reku u kakvu su i uplovili. Za dobru atmosferu na vodi bili su zaduženi trubački orkestri i muzičari koju su plovili zajedno sa učesnicima manifestacije.

Odmor je bio na pola puta, u Gornjoj Trešnjici, gde je učesnicima poslužen vojničkim pasulj. Vijorile su se zastave Srbije, susednih zemalja, čula se pesma sa svih plovila, a vesela lica učesnika pokazatelj su da regata živi i razvija se u sve perspektivniju manifestaciju, koja oživljava čitavo Podrinje.

Smeštajni kapaciteti na području Ljubovije i susednih opština bili su popunjeni učesnicima regate, bašte kafića i restorana su bile pune, a trgovinske radnje su se brzo praznile.

Učesnici plovidbe su došli iz svih delova Srbije, Republike Srpske, iz susednih zemalja, Evrope, Rusije, Kine, Japana… Drina je postala reka koja spaja ljude, a ne granica. Postala je reka na kojoj se sklapaju prijateljstva i brišu granice među narodima i kulturama.

Nakon spusta, učesnici regate su nastavili provod na koncertima i ugostiteljskim objektima, koji su se dobro pripremili za veliki talas turista. Pripremljena je i poslužena bogata azbukovačka trpeza.

Dani drinske regate započeli su 30-og juna sportskim turnirima koje je veoma uspešno organizovao Sportski savez opštine Ljubovija. Organizovani su turniri u malom fudbalu, stonom tenisu, basketu, šahu i trci rafting čamaca.

Biblioteka „Milovan Glišić“ je 12. jula organizovala predstavu za mališane „Zbogom plastična keso“.

Regatu su pratili i zabavni sadržaji – koncerti 13-og i 14-og jula. U petak uoči regate nastupila je Goca Tržan sa svojim orkestrom i zagrejala masu pred nastupajuću regatu. U subotu 14. jula, po okončanju spusta, Saša Matić sa svojim orkestrom je održao veličanstven nastup, koji će gosti, učesnici i meštani dugo pamtiti. Pored istaknutih vokalnih solista nastupali su lokalni bendovi i trubački orkestar, kao uvertira pred nastup.

Po okončanju regate 15.jula naš istaknuti planinar i vodič Dragan Pavlović organizovao je pohod u Kanjon Trešnjice i okupio veliki broj planinara iz cele Srbije, koji su došli na regatu, uživali u plovidbi i na koncertima, a u nedelju posetili Kanjon Trešnjice.

Utisci učesnika i posetilaca su zaista izuzetni, a organizatori ističu da će se truditi da u i godinama koje dolaze opravdaju dosadašnje poverenje.

Drinska regata Ljubovija

Drinska regata Ljubovija

Drinska regata Ljubovija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *