Ulica otvorenog srca: „Uvek Beograd”

Ulica otvorenog srca: „Uvek Beograd”

1. januar 2022. godine, tačno u podne!

Tradicionalno, kao i svake godine, Beograđani će i ovog 1. januara proslaviti Novu godinu sa svojim dragim gostima i prijateljima, komšijama i sugrađanima u „Ulici otvorenog srca”, koja poziva da svi zajedno pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

„Ulica otvorenog srca” je postala prepoznatljiv brend koji promoviše najhumanije vrednosti našeg glavnog grada i njegovu otvorenost. Nastala je pre pola veka u „Srpskoj kafani”, kada su glumci pozorišta „Atelje 212” menjali uloge sa kelnerima i prvog dana Nove godine služili goste. Iz ovog nesvakidašenjeg druženja nastao je praznik Beograda koji povezuje kulturu i privredu, radost, čaroliju i humanost. Od 1988. godine zvanično je ušla u kalendar najznačajnijih manifestacija grada Beograda, kroz koju prođe preko 100.000 ljudi.

„Ulica otvorenog srca” zamišljena je kao proslava humanosti i mogućnost da se uz pesmu, muziku, ulične zabavljače, žonglere, akrobate, mađioničare, pozorišne umetnike, kroz humanitarne akcije nekome i pomogne. I ove godine, „Ulica otvorenog srca” biće posvećena projektu „Doktori klovnovi”, koji pomažu mališanima da lakše podnesu boravak u bolnicama. Kupovinom i nošenjem klovnovskog nosa Beograđani i gosti „Ulice otvorenog srca” postaće deo humanitarne akcije koja bolesnoj deci donosi nadu, radost i vraća osmeh na lice, pa će „Ulica otvorenog srca” biti pretvorena u svojevrsni karneval crvenih noseva. Projekat „Doktori klovnovi” pokrenula je 2003. godine organizacija „Most života”, a zvanično ga je odobrilo i preporučilo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Mesto dešavanja je Svetogorska i deo Makedonske ulice, od Takovske do zgrade Doma omladine. Muzički program će se odvijati na pjaceti ispred Ateljea 212 i ispred zgrade Opštine Stari grad.

Organizatori manifestacije su Grad Beograd, Turistička organizacija Beograda, GO Stari grad, Pozorište Atelje 212, u saradnji sa JKP Gradske pijace.

PROGRAM:

PJACETA ATELJEA 212

12.00 Svečano otvaranje

12.05 Nastup Dečiji hor „Čarolija” i Leontina Vukomanović

12.10 Mali vatromet koji simbolično označava početak „Ulice otvorenog srca”.

GLAVNI PROGRAM

12.15 Dečiji hor „Čarolija”, Leontina i gosti

12.30 Orkestar „Otvoreno srce”

12.45 Glumci/pevači: Dušan Svilar, Đorđe Kreća, Antonije Tubić…

13.00 Koncert Vokalna radionica „Bistrik”

13.20 Glumci/pevači: Dušan Svilar, Đorđe Kreća, Antonije Tubić…

13.40 Koncert „Muzički čarobnjaci”, muzika iz Diznijevih crtanih filmova (FMU)

14.10 Ulični svirači

14.30 Orkestar „Otvoreno srce”

15.00 Duvački orkestar

SCENA ISPRED ZGRADE OPŠTINE STARI GRAD

11.00 DJ „Bege Fank”

12.30 Teatar „Mimart”

13.00 Lutkarska predstava pozorišta „Pinokio”

13.15 Mađioničar

13.30 Duvački orkestar

14.00 Teatar „Mimart”

14.30 Ulični svirači

15.00 Mađioničar

Humanitarnoj manifestaciji „Ulica otvorenog srca” SP Lasta će se priključiti besplatnim vožnjama na relaciji Trg Slavija – Trg Republike – Trg Slavija, brendiranim dabl deker autobusom namenjenim za panoramsko razgledanje grada. Besplatne vožnje biće realizovane u periodu od 12 do 14 časova, a nakon toga, SP Lasta poziva sve goste naše prestonice da se pridruže na redovnom razgledanju grada od 16 časova, na srpskom i engleskom jeziku, gde će u toku vožnje u trajanju od 90 minuta obići sve najistaknutije znamenitosti našeg grada.