Tamara Vučković

U JDP-u održana Generalna skupština Unije teatara Evrope

U subotu, 18. i nedelju, 19. juna, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana je Generalna skupština Unije teatara Evrope (UTE). Ovo je prvi put posle skoro tri godine da se članovi Unije sastaju uživo s obzirom na to da su tokom pandemije virusa korona, sastanci održavani onlajn.

Na Generalnoj skupštini, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović izabrana je za člana borda UTE.

Jedna od glavnih tema bila je međunarodna saradnja i projekat „Katastrofa”, na kom Jugoslovensko dramsko pozorište učestvuje u koprodukciji sa Nacionalnim teatrom iz Barselone, kao i „Finistera festival”, koji će se održati u Portu, u februaru 2023. godine, na kome će učestvovati pozorišta, članovi Unije.

Na Generalnoj skupštini učestvovalo je preko dvadeset direktora i predstavnika pozorišta, članica UTE, iz Francuske, Rumunije, Luksemburga, Portugalije, Poljske, Španije, Italije, Mađarske, Bugarske, Grčke, Češke…

JDP je članica mreže najznačajnijih pozorišnih kuća Evrope od 2006. godine i jedino je pozorište iz regiona u ovoj organizaciji.

Generalne skupštine UTE se održavaju dva puta godišnje i sledeća je na jesen ove godine u Krakovu.