Moja Srbija

Beogradske priče

Turističke šetnje Beogradom – Beogradske priče

Beogradske priče su zajednička inicijativa grupe iskusnih, licenciranih vodiča koji su osmislili nesvakidašnje obilaske našeg glavnog grada sa idejom da ga predstave na malo drugačiji način.

Oni nude nekoliko vođenih tura, a svaka od njih nosi različite istorijske podatke, zanimljivosti, legende, trivije…

Tako Ljubavna šetnja Beogradom donosi ljubavne priče poznatih i manje poznatih ličnosti. Može se saznati ko su bili beogradski Romeo i Julija, koju ženu je Ivo Andrić strpljivo čekao punih 30 godina, koliko velikih ljubavi je imao Branislav Nušić i koje su bile poslednje reči Miloša Crnjanskog.

U okviru ture Ulica kralja Petra – istorija grada u 1000 koraka može se čuti interesantna priča o ulici koja je bila središte dešavanja u starom Beogradu. U ulici kralja Petra je otvorena prva knjižara u Beogradu, baš kao i prva apoteka, prvi hotel i prva pošta. U najvažnijoj trgovačkoj ulici nalazio se i moderni Robni magazin, takođe prvi u prestonici. Zanimljivo je i da je ova strma ulica bila prva u gradu koja je popločana kockom (kocka je zamenila tursku kaldrmu).

U okviru šetnje nazvane Kuda ćemo večeras? obilaze se toponimi važni za istoriju zabave u Beogradu. Reč je o zabavi u Beogradu do Drugog svetskog rata, a posetioci ture mogu čuti priče o prvoj bioskopskoj projekciji u gradu, o važnim kafanama, noćnim zabavama, o gostovanju plesačice Džozefine Bejker u Beogradu, kao i o cirkusima koji su bili posebna atrakcija.

Obilazak Tajne starog Zemuna stavlja akcenat na istorijski razvoj Zemuna i priče o arhitekturi starog jezgra Zemuna, o poznatim porodicama i pojedincima koji su živeli u njemu, a šetnja Beograd u Velikom ratu donosi priče iz Prvog svetskog rata.

Šetnja kroz Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan donosi jedinstvenu priču o tome kako je stvarano jedno od navećih utvrđenja na Dunavu, dok Šetnja Antičkim Singidnumom nas vraća daleko u prošlost, u same početke nastanka Beograda i priča o tome kako je naš grad izgledao u doba Rimljana.

Trajanje svih obilazaka je dva ili dva i po sata. Sve ture su pešačke, realizuju se za najmanje pet osoba i poštuju se mere zaštite zbog aktuelne epidemiološke situacije. Prijavljivanje je obavezno – svi detalji se mogu videti na stranici Beogradske priče. Cena svake ture iznosi 700 dinara.