TRKULjA I BALKANOPOLIS U CENTRU „SAVA“

Trkulja

TRKULjA I BALKANOPOLIS U CENTRU „SAVA“

Slobodan Trkulja i „Balkanopolis“ nastupiće 24. novembra u Centru „Sava“ čime će zaokružiti slavljeničku turneju povodom 20 godina sastava.

SLOBODAN TRKULjA I BALKANOPOLIS 2.1

Muzičar i inovator drevnih zvučnih tradicija, maestralni umetnik Slobodan Trkulja & Balkanopolis su se prvi put predstavili u Sava centru sa Beogradskom filharmonijom 2004. godine. 2007. godine je usledio spektakularni koncert uz slavni holandski Metropol Orkestar. Ovaj koncert je bio prekretnica Trkuljine svetske karijere. Ostao je zapamćen jer su ovim izvođenjem pre 11 godina pomerili muzičke granice stvarajući ”MODERNU TRADICIJU BALKANA” – novi zvuk i žanr po kojem su prepoznatljivi, kako kod nas, tako i širom sveta. Nakon ovog koncerta su se uspesi nizali sami, preko svetskih nagrada i priznanja, do saradnji sa poznatim svetskim simfonijskim i džez orkestrima; duetima sa Marizom, Dalarasom, Oletom Adams, Josipom Lisac i TV nastupima pred milionskim auditorijem.

Od samog početka, 1997. godine, Trkulja & Balkanopolis stvorili su jedinstvenu muziku zasnovanu na rok i orkestarskoj muzici, tradicionalnom zvuku Srbije i Balkana i pravoslavnom pojanju, čime su započeli novi talas u muzici na ovim prostorima. Balkanopolis kao najbolje čuvana muzička tajna Balkana, je ubrzo krenuo u otkrivanje svoje muzičke čarolije čitavom svetu. Jedni su od najkreativnijih muzičkih umetnika koji spajaju gajde sa gitarskim efektima i vah pedalama, kavale i rok gitare, tambure i bubnjeve – protkane snažnim orkestarskim zvukom, od epskog do liričnog. Održali su mnogobrojne koncerte širom sveta, osvojili srca publike modernim srpskim zvukom i Trkuljinim nežnim, ali moćnim glasom u arenama i teatrima širom Evrope i dalekog istoka. Neki od najzapamćenijih koncerata su svakako nastupi u Šangaju u Kini, gde su tokom EKSPO 2010 nastupali pred oko 30 000 ljudi, i postavili zvaničan rekord posećenosti ovog događaja, koncerti u Britaniji za BBC televiziju, kao i uživo nastup pred više od sto miliona gledalaca širom sveta tokom izbora za pesmu Evrovizije.

Balkanopolis nastupi su u međuvremenu postali pravi pop-rok spektakl sa jakim elementima simfonijskog i epskog zvuka ovih prostora, što se odrazilo i na imidž samog benda. Ekscentrične frizure i moderni kostimi kao iz Tolkinovih bajki, su postali prepoznatljiv deo njihovih energičnih nastupa, isto koliko i Trkuljino maestralno izvođenje na preko 15 instrumenata.

Pevač i kompozitor Slobodan Trkulja koji se sa Balkanopolisom po peti put vraća u Sava centar, svoju najdražu koncertnu dvoranu. Pred koncert, koji zaokružuje svetsku jubilarnu turneju, je izjavio: „Na prošlogodišnjem koncertu u Sava Centru, pred najzdravijom i najenergičnijom publikom na svetu, obećao sam da će naša energična druženja postati jedna lepa tradicija. Kao čovek koji drži do svoje reči, Balkanopolis će i ove godine održati koncert u Beogradu i to 24. novembra. I ovaj koncert će biti poseban i drugačiji, jer kao i uvek pripremamo nova zvučna iznenađenja. Dižemo energiju na sledeći nivo i obećavam svima nezaboravan spektakl u Sava centru”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *