Tribina u DOB-u: Kako istražujemo eksperimentalnu evoluciju?

Tribina u DOB-u: Kako istražujemo eksperimentalnu evoluciju?

Tribina u DOB-u: Kako istražujemo eksperimentalnu evoluciju?

Sreda, 23. jun, 19 časova, Dom omladine Beograda

Četvrti razgovor ciklusa „Kako istražujemo?” posvećen je eksperimentima u istraživanjima evolucije u biologiji.

Ciklus: KAKO ISTRAŽUJEMO?

Gošća: prof. dr Biljana Stojković

Moderator: Dušan Pavlović, naučni edukator (Radio Galaksija)

Evolucija se može posmatrati u laboratoriji u procesima u kojima se jedinke ili populacije adaptiraju na nove uslove sredine, procesom prirodne selekcije. Mogućnosti strogo kontrolisanih uslova daju nam mnogo prostora za nova otkrića. U ovom razgovoru biće reči o tome kako istražujemo evolucione procese u laboratoriji, a nedavni napredak i razvoj u polju sekvenciranja celog genoma, eksperimentalna evolucija je novi brisan prostor u biologiji.

Takođe, govoriće se i o primeru jednog našeg eksperimenta u evolucionoj biologiji vezanog za populacije pasuljevog žiška Acanthoscelides obtecus, ali i o tome šta sve možemo naučiti na preko 200 generacija ove kontrolisane laboratorijske evolucije. A svakako, tu će biti i istorijski pregled razvoja eksperimenata u evolucionoj biologiji, od kraja 19. veka pa do danas.

Prof. dr Biljana Stojković je evoluciona biološkinja i redovna profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njene oblasti istražiavnja su genetika i evolucija životinjskih i biljnih taksona, evoluciona ekologija, evoluciona genetika, populaciona genetika, evolucija životnih istorija, biologija specijacije, evolucija ponašanja. U Radio Galaksiji smo imali prilike da je slušamo u epizodi posvećenoj evoluciji virusa, koji možete poslušati ovde.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *