Tribina o filmu „Pucnji u Marseju”: „Istorija ispisana krvlju i blatom”

Pucnji u Marseju

Tribina o filmu „Pucnji u Marseju”: „Istorija ispisana krvlju i blatom”

Petak, 1. oktobar, 20 časova, Tribinska sala Doma omladine Beograda

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Učestvuju: reditelj/scenarista Gordan Matić, montažer Aleksandar Popović i glumac Nikola Šurbanović
Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Petnaesta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi”, a sedma u ovoj godini, biće posvećena filmu „Pucnji u Marseju”, uoči beogradske premijere zakazane za 9. oktobar, u Velikoj sali Kombank dvorane. Novi igrano-dokumentarni film u režiji Gordana Matića imao je svetsku premijeru 5. avgusta na Filmskom festivalu u Herceg Novom, nakon čega je prikazan u Sarajevu i Nišu. Datum beogradske premijere (9. oktobar) pada na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra.

Film Gordana Matića „Pucnji u Marseju” biće na repertoaru Bioskopa Doma omladine Beograda od 10. do 15. oktobra 2021, u terminu od 20 časova.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB-a od 4. oktobra, po ceni od 300 dinara.

Devetog oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj, dogodio se atentat na kralja Aleksandra. Film prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua. Glavni junaci su tužioci, advokati, sudije, optuženi i svedoci samog događaja, čiji je atentator bio Vlado Černozemski, pripadnik VMRO, koji je sa četiri metka na licu mesta likvidirao kralja Aleksandra. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju. „Pucnji u Marseju”, pored igrane rekonstrukcije onoga što se odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, sadrže pseudo-dokumantarne delove u kojima akteri događaja iz 1934. godine, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu vremena i saznanja do kojih su naknadno došli.

„Pucnje u Marseju” je napisao i režirao Gordan Matić, a na scenariju je radio i Vladimir Andrić. Dušan Ivanović je direktor fotografije, a film je montirao Aleksandar Popović. Autorsku ekipu čine i scenograf Nenad Marković, kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitor Marko Matović i drugi. U filmu glume: Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović i drugi.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *