Moja Srbija

Gnevni filmovi: Tribina o filmu „Leto kada sam naučila da letim”

Tribina o filmu „Leto kada sam naučila da letim”

Petak, 6. maj, 20 časova, Tribinska sala Doma omladine Beograda

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Učestvuju: reditelj Radivoje Raša Andrić, književnica Jasminka Petrović i mlada glumica Klara Hrvanović

Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

Jubilarna dvadeseta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi” biće posvećena nagrađivanom bioskopskom hitu „Leto kada sam naučila da letim”.

„Leto kada sam naučila da letim”, adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, trenutno se sa velikim uspehom prikazuje u bioskopima širom Srbije. Ova duhovita, vesela priča, obojena emocijama, u režiji Radivoja Raše Andrića, u bioskope je do sada privukla više od 180.000 gledalaca u Srbiji i regionu. Radnja filma prati morske avanture dvanaestogodišnje Sofije (glumi je Klara Hrvanović) na jednom od najsunčanijih mesta na Jadranu. Film je nedavno u Malemeu osvojio Nagradu Evropske asocijacije filma za decu, koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu.

Film „Leto kada sam naučila da letim” realizovan je u srpsko-hrvatsko-slovačkoj koprodukciji, uz podršku Filmskog centra Srbije i panevropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž. Scenario je napisala Ljubica Luković, producenti filma su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović (Sense Production), direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer filma Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, dizajner zvuka Vladan Korać, kostimografkinja Momirka Bailović, a scenografkinja Tajana Čanić Stanković. Glumačku ekipu prevodi talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku joj pružaju iskusne kolege Olga Odanović, Žarko Laušević i Snježana Sinovčić. U filmu se u ulozi Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi hrvatski glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić.