Moja Srbija

Tribina „Kultura i priroda od nacionalnog značaja”

Tribina „Kultura i priroda od nacionalnog značaja”

U četvrtak, 16. juna, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokulu) u Beogradu, u saradnji sa Eko centrom – centrom za socio-ekološka istraživanja i dokumentaciju, održana je tribina „Kultura i priroda od nacionalnog značaja: Bač, Golija i Studenica”.

Direktor Zaprokula Marko Krstić otvorio je tribinu realizovanu u okviru nedelje BIOSFERE, koja je sastavni deo bogatog programa manifestacije BIOS ART, posvećene kulturi ekološke svesti.

Na tribini je govorila i Zdenka Mitić, v.d. direktora Turističke organizacije grada Sombora, predstavljajući Sombor i UNESKO Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje”. Prisutnima je predstavila značaj koji ovo zaštićeno dobro ima kako za lokalno stanovništvo, tako i za sam održivi razvoj kroz delatnosti koje proizilaze iz ovog jedinstva prirode i kulture. Među njima, najveću perspektivu ima turizam, kao grana privrede koja pored ekonomske, ima i kulturološku i ekološku vrednost. Takođe, istakla je i koliko je važno prepoznavanje značaja i izdvajanja sredstava za promociju rezervata biosfere.

Tokom tribine, govorili su i Goran Milašinović, predsednik Konferencije za saradnju sa UNESKO-m, Slavica Vujović iz Zavoda za zaštitu spomenika Vojvodine, Gordana Jančić, iz javnog preduzeća Srbijašume, Duška Dimović, ekološka aktivistkinja i Dejan Zagorac, moderator, autor edicije „Ukusi” i istraživač.