Tribina „Beograd za početnike”: „Lov na izgubljeno blago Čukarice”Tribina „Beograd za početnike”: „Lov na izgubljeno blago Čukarice”

Dani evropske kulturne baštinePetak, 23. septembar 2022, 18.30 časova, Galerija 73, Banovo brdo

Arheološka nalazišta stara hiljadama godina, zatrpani lagumi, zaboravljeni tuneli, podzemne vojne baze i skriveni nacistički bunkeri, napuštene fabrike i pećine predstavljaju kulturno i prirodno blago Čukarice. Mnoga od ovih mesta tavore u nemaru i zaboravu, mnoga su baš zbog toga uzurpirali nesavesni pojedinci za ličnu korist. Zato, u svetlu ovogodišnje teme Dana evropske baštine, sledi podsećanje na naše zaboravljeno i često nažalost izgubljeno održivo nasleđe. 

Kako je nastala impozantna fabrika iz doba Obrenovića – biser industrijskog nasleđa Evrope? Zašto su se krajem 19. veka za Čukaricu otimali investitori iz Belgije, Engleske, Nemačke, Austrije, pa čak i iz Japana… Kako su početkom 20. veka u krvi ugušeni radnički štrajkovi? Gde u Beogradu, osim na Slaviji, postoji spomenik Dimitriju Tucoviću? Gde još u Beogradu, osim u Botaničkoj bašti možete da vidite retke, ugrožene i zaštićene vrste domaćih i egzotičnih vrsta biljaka sa svih strana sveta?

Krenite u LOV NA IZGUBLJENO BLAGO ČUKARICE, neprocenjivo održivo nasleđe Beograda i Srbije koje ponovo treba svi zajedno da otkrijemo da bismo ga bolje čuvali. 

Gost: Rade Milić, arheolog, Centar za urbani razvoj

Moderatorka i autorka tribine: Smiljana Popov, novinarka