Trajne vrednosti

Izložba Trajne vrednosti u Etnografskom muzeju do 30. juna

Izložba pod nazivom „Trajne vrednosti“ autorke Širin Melikove otvorena je u Etnografskom muzeju do 30. juna. Reč je o odabranim eksponatima Azerbejdžanskog muzeja tepiha s kraja XIX i početka XX veka.

Na izložbi su prikazani tepisi i tkački proizvodi iz XIX i s početka XX veka, izrađeni u glatkim i kosmatim tehnikama, kao i tepisi koje je dizajnirao izuzetan naučnik i umetnik, osnivač nauke o tkanju tepiha i osnivač Muzeja tepiha Latif Karimov.

Jedinstveno estetsko okruženje u kom su ljudi nekada živeli odrazilo se na sve vrste primenjene umetnosti, pa se tako na izložbi mogu videti i fino ukrašeni predmeti od metala, raskošan vez izveden različitim tehnikama, kao i tradicionalna nošnja koja odražava ideju o idealnim proporcijama istočnjačkih žena.

Kako ove godine Azerbejdžanski muzej slavi 50 godina postojanja, u okviru izložbe prikazan je i mali kolaž fotografija iz različitih faza istorije Muzeja. U njemu glavnu ulogu ima Latif Karimov, kao osnivač Muzeja, tkač tepiha i učitelj koji je okupio čitavu plejadu muzejskih radnika, istraživača i umetnika.

Foto: Etnografski muzej


Ostavite svoj komentar na Twitter-u:

[rotatingtweets screen_name=’mojasrbija_rs’ include_rts = ‘1’ show_follow = ‘1’ links_in_new_window = ‘1’ tweet_count = ’10’]