Predstava "Te noći sam je video" Draga Jančara

„Te noći sam je video” na sceni JDP-a

Koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, predstava Te noći sam je video (To noč sem jo videl) Draga Jančara u režiji Janeza Pipana biće izvedena na Sceni Ljuba Tadić u četvrtak, 4. novembra, u 19 časova. Predstava je premijerno izvedena u Mariboru 24. septembra, a na sceni Burgteatra i Cankarjevog doma biće izvedena početkom naredne godine.

Dramatizaciju potpisuje Janez Pipan, scenograf je Marko Japelj, kostimograf Leo Kulaš, kompozitor i izvođač scenske muzike Milko Lazar. U predstavi igraju: Nataša Matjašec Rošker, Blaž Dolenc, Milan Marić, Nebojša Ljubišić, Milena Zupančič, Davor Herga, Daniel Ješ, Mateja Pucko, Matevž Biber, Vladimir Vlaškalić, Mirjana Šajinović, Anže Krajnc, Irena Varga, Ivica Knez, Robert Mraček, Matija Stipanič, Alfonz Kodrič, Kristijan Ostanek, Nejc Ropret, Petja Labović, Mojca Simonič, Dane Radulović. Muzičari na sceni su Anže Krajnc (truba), Matjaž Kaučič (truba), Žan Pečenik (eufonijum), Ivica Knez (bubnjevi).

Jančar je majstor pripovedanja koji u svojim romanima, novelama, kratkim pričama i dramama govori o dubokim ranama Slovenije i našeg šireg kulturnog prostora, takozvane Mitteleurope (Srednje Evrope). Njegova dela govore o bliskoj i dalekoj prošlosti, okrutnosti kapitalizma današnjice, neimenovanim prostorima neslobode.

Slikovit Jančarev roman na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja, pripadnici različitih nacija koji će govoriti na svom jeziku, između ostalih i glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Janez Pipan je reditelj čiji rad publika prati dugi niz godina. Pipan potpisuje i veoma uspešnu scensku postavku Jančarevog romana Katarina, paun i isusovac na sceni ljubljanske Drame SNG, na čijem čelu je bio dugi niz godina i vodio je sa velikim uspehom.

Jugoslovensko dramsko pozorište je ovu saradnju realizovalo kao deo redovnog programa koji se finansira iz budžeta Grada Beograda i uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije.

Foto: Peter Giodani