Jovan Maljoković, Foto: Nebojska BabićSvetski dan džeza: Jovan Maljoković oktet i kamerni orkestar Roberta Lakatoša

Dom omladine Beograda, povodom Svetskog dana džeza, u nedelju, 30. aprila, od 20 časova, u Velikoj sali DOB, predstavlja koncert JOVAN MALJOKOVIĆ OKTET I KAMERNI ORKESTAR ROBERTA LAKATOŠA – „NA RASKRSNICI SVETOVA”. Ulaznice po ceni od 1000 RSD su u prodaji na svim Ticket Vision prodajnim mestima i onlajn

Jovan Maljoković, čuveni srpski džez saksofonista i kompozitor, izvešće svoj reprezentativni novi program u raskošnoj produkciji, pod nazivom „Na raskrsnici svetova”. Koncert je prvobitno izveden u produkciji 24. Novosadskog džez festivala, a svoju beogradsku premijeru imaće u Domu omladine Beograda, 30. aprila. Maljoković je ovog januara proslavio svoj 80. rođendan i biće ovo ujedno i njegov „Rođendanski koncert na Svetski dan džeza”.

„Naziv koncerta nije slučajan. Mi živimo na raskrsnici svetova. Ja sam svoj život posvetio džez muzici, ali sam od početka karijere težio i da stvorim prepoznatljiv zvuk koji će nositi pečat podneblja iz kojeg sam potekao. I ovaj moj novi program je na tom tragu. Ponosan sam na svoj bend koji u ovom sastavu svira već dvadeset godina – svi oni zaslužni su za „groove” koji nas razlikuje od ostalih. Veliko mi je zadovoljstvo saradnja sa mladim, a već svetski priznatim violinistom Robertom Lakatošem i njegovim sjajnim kamernim orkestrom. Radujem se što će ih čuti i beogradska publika. Posebnu zahvalnost dugujem svom dugogodišnjem saradniku Ivanu Iliću, koji je napisao fantastične aranžmane i diriguje orkestrom”, kaže Maljoković uoči beogradskog koncerta.

Svetski dan džeza obeležava se širom sveta 30. aprila, kao zvaničan UNESCO praznik. Džez se u zvaničnim dokumentima UN od 2011. godine vidi kao „sredstvo sporazumevanja, dijaloga i jedinstva među ljudima”.

Dom omladine Beograda i Beogradski džez festival od 2012. redovno obeležavaju ovaj dan organizovanjem koncerata čija misija je promovisanje značaja džeza i popularizacija ovog muzičkog pravca kod najšire publike. Koncert povodom Svetskog dana džeza tradicionalno je i prva u nizu aktivnosti u susret Beogradskom džez festivalu, najstarijoj i međunarodno najuglednijoj umetničkoj manifestaciji posvećenoj ovoj vrsti muzike u Srbiji, koju Dom omladine Beograda, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, organizuje svakog oktobra, još od 1971. godine.