Avanture karikatureSvetska premijera novog filma Vere Vlajić „Avanture karikature”

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja. U okviru revijalnog programa, 30. marta, od 19 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće održana svetska premijera animiranog filma „Avanture karikature” (2023/76’/Srbija, Severna Makedonija), po scenariju i u režiji naše istaknute filmske autorke i animatorke Vere Vlajić.

Ako prihvatimo tumačenje da je „karikatura” smešan opis ili crtež nekog lica ili događaja, a „avantura” smeo i rizičan poduhvat, pustolovina, onda naziv filma pruža mnogo prostora za tumačenje zašto „Avanture karikature”. Interpretacijom istorijskih događaja od sredine XIX pa do početka XXI veka, jezikom animiranog filma, njegovom likovnom povezanošću sa karikaturom, ovaj film pridaje poseban značaj ličnostima koje su ostvarile autorske pečate i doprinele razvoju karikature kao umetnosti za srpsku kulturu. On uključuje i autore koji su preko 70 godina delili zajednički državni, ekonomski i kulturni prostor naroda u državi koja se zvala Jugoslavija.

Široka primena i popularnost karikature ima uporište u njenoj suštini, da kroz jedan crtež ili nekoliko crteža, neposredno tumači, određene ideje i situacije. Njena društvena angažovanost u interpretiranju aktuelnih događaja ili prenošenje određenih filozofskih misli, na satiričan, parodičan, metaforičan, podrugljiv način, imala je uvek jedan cilj da nasmeje onog kome je upućena, a to je čitalac novina, bilo da su one dnevne ili periodične, ili časopisi specijalizovani za negovanje smeha i humora.

Crteži u filmu su bazirani na originalima karikatura Vere Vlajić i Miroslava Lj. Jelića, koji potpisuje i animaciju, lejaut i kompoziting slike. Montažerka je Jelena Đokić, onlajn montažer Nenad Popović, a kompozitor i dizajner zvuka Aleksandar Srebrić. Naratori u filmu „Avanture karikature” su poznati dramski umetnici Gorica Popović i Milan Caci Mihailović, dok je saradnik na naratorskom tekstu bio Radivoje Lale Bojičić. Producenti ovog ostvarenja koje je nastalo u koprodukciji kuća Movie Drum Beograd i Cinema Futura Skopje su Andrej Janevski i Ivan Unkovski.

Vera Vlajić je scenarista, crtač, animator i filmski reditelj. Diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Profesionalno se bavi filmom od 1975. u Zastava Filmu Beograd, kao animator. Od prvog autorskog filma 1975. za Dunav film radi kao autor preko 20 godina. Od 1989. do 2003. bila je zaposlena u nekoliko redakcija na RTS -TV Beograd, kao urednik i reditelj. Seriju „Pola veka srpske animacije” od 15 epizoda realizovala je 2002-2003. Osnovala je i od 1993. vodi Radionicu animiranog filma za decu i mlade „RAF-A2”, koja se uspešno bavi i filmskom produkcijom. Umetnička direktorka Martovskog festivala bila je od 2003. do 2007. godine. Na mestu predsednice Udruženja filmskih umetnika Srbije – UFUS bila je od 2008. do 2012. Kao realizator projekata u produkciji Movie Drum Beograd radi od 2012. Filmovi koje je realizovala učestvovali su na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu: Beograd, Zagreb, Berlin, Anesi, Bilbao, Drama, Espinjo, Čikago, Varna, Kairo, Milano, Moskva, Los Anđeles, St. Petersburg, Kerala, Beč, Barselona, Pariz, Vizbaden…